Jacques Brinkman: ‘Karakter belangrijker dan talent’

Talent is slechts beginnersgeluk. Selecteer op mentaliteit. Toppers hebben talent, karakter en intrinsieke motivatie.

In mijn hockeyjeugd speelde ik samen met vele talenten, waarvan sommigen gezegend met meer techniek dan ik, maar die de absolute top nooit hebben gehaald. Mijn talent was mijn doorzettingsvermogen, de wil om te winnen en altijd bereid om hard te trainen en te leren.

Uiteindelijk heeft mijn karakter er in belangrijke mate voor gezorgd dat ik uiteindelijk 337 interlands in Oranje heb gespeeld.

Een andere belangrijke factor is de omgeving waarin het talent opgroeit. Mijn ouders, trainers, coaches en school hebben de voorwaarden gecreëerd waardoor ik mijn hockeytalent optimaal kon ontplooien.

Ik zie het nu bij mijn eigen kinderen. Zowel Thierry (17 jaar), Tim (15 jaar) als Julie (12 jaar) hebben veel aangeboren sporttalent. Thierry en Julie in het hockey, Tim in het voetbal. De omgeving waarin zij hun talenten etaleren is goed ingevuld. Als ouders hebben we er met veel plezier een dagtaak aan de kinderen overal op tijd te brengen en te halen. De vakanties en etenstijden worden flexibel aangepast aan de trainingsschema’s van Kampong (Thierry), FC Utrecht (Tim) en SCHC (Julie). Trainers, coaches en school zorgen voor de rest.

Of Thierry, Tim en Julie de absolute top halen wordt bepaald door hun karakter en een klein beetje geluk.

Sprekers in dit artikel