Ferry Weertman over zijn toekomst

Ferry Weertman is regerend Europees-, Wereld- en Olympisch Kampioen zwemmen op de 10km Open Water.

SportsSpeakers heeft hem geïnterviewd over zijn imposante zwem carrière, toekomstbeeld en Tokyo!

09-08-2018 ZWEMMEN: LEN EUROPEAN CHAMPIONSHIPS OPEN WATER: GLASGOW
Ferry Weertman heeft op spectaculaire wijze zijn Europese titel geprolongeerd op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De olympisch kampioen tikte in Loch Lomond in Glasgow een fractie eerder aan dan de Hongaar Kristóf Rasovszky, bleek uit een fotofinish.
Foto: SCS/Soenar Chamid

Ferry Weertman aan het woord!

Waarom zwemmen?

In de eerste instantie begon ik natuurlijk met diplomazwemmen. Ik deed dat bij zwemvereniging de Otters ’t Gooi. Toen ik klaar was met mijn diploma’s werd er aan mij gevraagd “vind je het niet een keer leuk een wedstrijd te zwemmen?”. Mijn broer en een aantal van mijn vrienden deden toen ook al aan wedstrijdzwemmen.

Wanneer kwam de overstap van wedstrijdzwemmen naar open water zwemmen?

Tot mijn 18e heb ik bij de Otters ’t Gooi getraind. Op m’n 16e ging onze hoofdcoach weg en ben ik grotendeels gaan trainen bij DWK in Barneveld. Langzamerhand werd ik steeds een beetje beter en kon ik me kwalificeren voor de Europese Jeugd Kampioenschappen in het zwembad op de 800 meter vrije slag. Dat lukt me niet, maar ik had me wel gekwalificeerd voor de EJK in het open water. Vanaf dat moment ben ik het voortraject in gegaan. Daar moest ik een aantal wedstrijden zwemmen in het open water en dat ging heel goed.

Vervolgens heb ik het EK gezwommen, dat ging niet zo heel goed. Het kwam omdat het in Nederland was. Normaal had ik nooit veel Nederlandse tegenstanders, maar tijdens dit EK waren er veel internationale goede zwemmers. Ik eindigde laag in het klassement maar ik mocht nog een jaar EJK zwemmen in het open water. Inmiddels was ik op mijn 18e verhuisd naar Eindhoven om te trainen bij het RTC. Ik heb mij toen gefocust op het EJK, waar ik derde was geworden. Vanaf dat moment dacht ik “oké, ik ben best goed in het open water en ik vind het ook leuk om te doen”, dus ben ik vanuit daar ook 10 kilometers gaan zwemmen.

+ALT open water zwemmen
09-08-2018 ZWEMMEN: LEN EUROPEAN CHAMPIONSHIPS OPEN WATER: GLASGOW
Ferry Weertman op weg naar een hgouden medaille op de 10 km
Foto: SCS/Soenar Chamid

Hoe ziet een gemiddelde trainingsweek er uit?

Normaal gesproken train ik 10 keer per week. In de zwaardere weken ’s ochtends 2,5 uur en ’s middags 2 uur. Dan nog met landtraining en krachttraining kom je in totaal wel ruim aan de 30 uur. Nu doe ik een periode dat ik één keer per dag train, zodat ik mij kan focussen op mijn stage en afstuderen.

Hoe voelt het om Europees-, Wereld-, en Olympisch Kampioen te zijn?

Het is niet iets waar ik veel over na denk. Maar als ik er over nadenk, voelt het heel goed. Vooral de waardering en bevestiging van de dingen die ik iedere dag doe is heel goed. Het is gewoon fijn dat je een beloning krijgt voor het harde werken. Er zijn natuurlijk al die tegenstanders die dat niet krijgen. Je steekt er een groot deel van je leven in en als ik er dan aan terugdenk of naar mijn medailles kijk dan is dat wel fijn.

Welke medaille springt er dan het meeste uit?

Natuurlijk de Olympische medaille. Ik denk dat dat voor iedere zwemmer wel de droom is. Zeker in open water zwemmen, dat komt drie jaar niet in beeld, maar tijdens de Spelen kijkt wel opeens iedereen.

+ALT Ferry Weertman
23-08-2016 ALGEMEEN: HULDIGING THUISKOMST TEAMNL: AMSTERDAM RAI
Oa. Marit Bouwmeester (NED) Ferry Weertman (NED), Robert Meeuwsen
Foto: SCS/Michel Utrecht

Ga je door met zwemmen?

Ik ga in ieder geval door tot Tokio. Deze zomer moet ik mij kwalificeren. Tijdens het WK in Zuid-Korea moet ik dan top 10 zwemmen om mij te kwalificeren. Het doel is natuurlijk om in Tokio goud te winnen. Zoals het er nu voor staat is het ook een realistisch doel. Het gaat zeker niet makkelijk worden, maar het kan. Er zijn geen hele grote niveauverschillen waardoor het voor mij makkelijker zou zijn om te winnen, maar ik ga natuurlijk wel voor de winst en daar ben ik iedere dag voor aan het trainen.

+ALT Ferry Weertman
28-07-2017 ZWEMMEN: 17TH FINA WORLD CHAMPIONSHIPS BUDAPEST BOEDAPEST
Ferry Weertman (NED) is tevreden op de 4×200 meter vrije slag van de mannen
Foto: SCS/Soenar Chamid

Ferry Weertman is via SportsSpeakers in te zetten voor het geven van presentaties, clinics en interviews. Op zijn eigen website kan je al zijn gezwommen toernooien zien.

Sprekers in dit artikel