Interview Chef de Mission Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband is Chef de Mission voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

SportsSpeakers interviewde Pieter over zijn nieuwe functie.

Wat zijn de taken van een Chef de Mission?

Alle werkzaamheden van een Chef de Mission kan ik toetsen door de vraag te stellen: “Wordt de ploeg hier beter van ja of nee?” De taken zijn dus met name het er voor zorgen dat TeamNL kan excelleren in Tokio. Dus alles wat op mijn pad komt, toets ik daaraan. Is het antwoord nee, dan stop ik daar geen energie in en zorg ik dat de ploeg er geen last van heeft.

Met wat voor zaken ben je dagelijks bezig?

In de voorbereiding als atleet heb je niet zo 1, 2, 3 in de gaten hoe lang van te voren mensen hiermee bezig zijn. Je wilt alles tot in de puntjes op de achtergrond regelen zodat de trots van onze natie, de beste sporters van Nederland, ongestoord die prestatie kunnen leveren en focussen op een topprestatie op de Olympische Spelen.

Wat is voor jou de mooiste of grootste uitdaging aan de taken van de Chef de Mission?

Ik weet dat ik het niet voor iedereen allemaal perfect kan regelen, maar ik hoop wel dat het overgrote gedeelte van de ploeg gewoon met een voldaan gevoel huiswaarts keert, want voor mij waren de Spelen zeker life changing.

Gerelateerde afbeelding

Wat is jouw doel of wat wil je graag bereiken binnen deze functie?

Ik ben enorm geraakt door de slogan ‘Inspire a generation’. Ik zou de Spelen geslaagd vinden als onze ploeg een nieuwe generatie weet te inspireren.

Kun je jouw eigen Olympische ervaringen meenemen als Chef?

In de strijd gooien. Het is wel een voordeel en als atleten en coaches er behoefte aan hebben dan sta ik voor ze klaar. Maar je moet ook niet als Chef te veel in de weg lopen. Het is met name een rol op de achtergrond, en op de achtergrond kunnen genieten dat de zaakjes op rolletjes lopen. Ik weet hoeveel mensen er op de achtergrond echt al jarenlang hun stinkende best doen om het zo goed mogelijk te regelen voor de sporters.

Waar kijk je het meest naar uit en wat verwacht je het meest te leren?

Inmiddels ben ik, door schade en schande en door het verliezen van dierbaren, erachter gekomen dat het leven draait om vrienden en verhalen. Mensen waarmee je een relatie hebt opgebouwd, die je gaat missen als je er niet meer bij bent en avonturen die je hebt beleefd. En voor mij waren de Spelen één groot avontuur. Ze hebben absoluut mijn leven verreikt. Nu ben ik sporter af en ben ik alweer tien jaar niet meer actief, maar mag ik nu als Chef de Spelen meemaken. Dat beschouw ik ook weer als een verrijking van mijn leven en als een enorm mooi avontuur. Ik kijk er het meest naar uit om onze sporters te zien schitteren.

.

+ALT Pieter van den Hoogenband
18-08-2004 ZWEMMEN:OLYMPIC GAMES ATHENS 2004 Athene Pieter van den Hoogenband kan zijn geluk niet nadat hij de 100 meter vrije slag op zijn naam bracht
Foto: Soenar Chamid

Sprekers in dit artikel