In gesprek met: Maurits Hendriks

Aanstaande vrijdag is het zover: het grootste wintersportevenement gaat van start! SportsSpeakers spreekt in aanloop naar zijn laatste spelen als technisch directeur, met Maurits Hendriks over zijn functie, de hoogtepunten die hij in zijn loopbaan heeft beleefd en zijn verwachtingen van Beijing.

Wat maakt jouw functie als technisch directeur van NOC*NSF zo leuk?
Dat zijn heel veel verschillende dingen, dat is juist de reden wat mijn werk zo leuk maakt. Wij ondersteunen in Nederland meer dan 55 topsportbonden en topsportdisciplines. Dat maakt het enorm veelzijdig en leuk, je maakt continu weer nieuwe dingen mee en bent steeds op zoek naar ervaringen binnen een bepaalde sport die weer kunnen helpen bij een andere sport.

Het andere wat ik heel erg leuk vind aan überhaupt topsport, is dat de wereld bepaalt hoe hard je moet. Bij wijze van spreken is er iedere maand wel een nieuwe ontwikkeling in een sport, wordt er een nieuw record gezet of raakt een ander team in topvorm. Dit bepaalt uiteindelijk het niveau en daar moet je naar toe. In aanloop naar écht grote toernooien zoals de Olympische Spelen of de WK finales, zie je dat er een extra niveau stijging of ontwikkeling plaatsvindt.

Wat zijn de verwachtingen van de komende Winterspelen? 
Succes bestaat voor ons uit verschillende dingen. Natuurlijk gaat het om de medailles, maar succes kent een veel bredere definitie dan dat. Dat Nederland in zoveel sporten op zo’n hoog niveau meedoet is fantastisch. Ik heb veel prestaties in Tokio gezien, net zoals in alle Spelen daarvoor, die misschien geen medaille hebben opgeleverd maar die wat mij betreft wel horen tot hele bijzondere topsportprestaties. Denk aan een situatie waarin het een sporter lukt om zijn beste prestatie ooit te leveren, het overwinnen van een tegenslag door een blessure, of zorgt voor een geweldig debuut op een groot kampioenschap. Dit zijn misschien niet allemaal medailles, maar dit zijn wel enorme successen.

“De momenten die de meeste kijkers en sportfans herinneren, daar heb ik een rugzak vol van. Dat is geweldig!”

Na 14 jaar stop je als technisch directeur, heb je enig idee wat je hierna gaat doen? 
Ik heb natuurlijk ver van tevoren aangekondigd dat ik ermee ga stoppen, dus er komen steeds hele leuke dingen op mijn pad. Na bijna 14 jaar is het ook wel tijd om mijn stoel vrij te maken. Ik heb mijn stempel mogen drukken, het is nu een goed moment om iemand anders de kans en de gelegenheid hiervoor te geven.

Wat is het hoogtepunt in jouw loopbaan? 
Dat zijn er echt heel veel. In deze baan ben je deel van wat later historische momenten zijn in de sport. Denk aan de eerste medaille in de sneeuw van Nicolien, Epke die stond, de vrouwenhockeyploeg die het waarmaken als enorme favoriet. Het zijn zoveel mooie momenten, die lijst is echt oneindig. De momenten die de meeste kijkers en sportfans herinneren, daar heb ik een rugzak vol van. Dat is geweldig!

Ik ben enorm trots op het feit dat we TeamNL zijn begonnen. Dit is echt een toevoeging voor topsport in Nederland, er staat inmiddels een geweldig expertise team. De innovaties die zijn gestart en blijvend zijn, dat is supermooi om te zien. In de topsport heb je ook ingewikkelde momenten, moeilijke keuzes. In deze hele reis zijn we ook topsporters verloren, dat vergeet je nooit meer. Jonge mensen die in de kracht van hun leven staan en die ons ontvallen, dat zijn momenten die je voor altijd bij zullen blijven.

Wat geef je als SportsSpeaker mee tijdens je presentatie?
Ik heb niet één presentatie, maar meerdere. Het heeft er in mijn ogen mee te maken dat het succes werkelijk vele vaders heeft. Een belangrijk thema vind ik bijvoorbeeld het maken van verbindingen waarbij het gaat om onderlinge verhoudingen binnen een team. Als je bijvoorbeeld kijkt naar wat we kunnen met topsport, hoe we hiermee zorgen voor verbinding in de samenleving. Met een team dat zorgt voor inspiratie, dat vind ik heel erg mooi. Ik vind het fijn om het gesprek met mensen aan te gaan over het belang van ontwikkelen, vernieuwen en innoveren. Daarnaast vind ik het belangrijk om te delen hoe belangrijk leidinggeven kan zijn als het even tegen zit, als je keuzes moet maken of zelfs voor dillema’s staat. Leiderschap heeft zijn eigen uitdagingen, het wordt steeds zichtbaarder doordat iedereen meekijkt. De rode draad van mijn prestaties is eigenlijk hoe je van een organisatie een succes maakt.