In gesprek met: Kika van Es

Nu het voetbalseizoen in Nederland bijna tot zijn einde komt, maken de dames zich weer op voor Europese duels in Engeland. In aanloop naar dit evenement sprak SportsSpeakers met toekomstig speelster van PSV, Kika van Es, over bijzondere momenten uit haar carrière, omgaan met tegenslagen en haar voetbalcarrière in Engeland.

Jouw verhaal kunnen we in één zin omschrijven: “In anderhalf jaar tijd van rolstoel naar Europees Kampioen.” Hoe heeft deze situatie jou gevormd tot de persoon die je nu bent?

Als je een zware blessure hebt kost het je extra veel kracht en energie om terug te komen. In die periode ben ik veel met mezelf als persoon bezig geweest om te ontdekken wie ik nu eigenlijk ben naast het voetballen. Voor mij werd heel snel duidelijk dat ik weer heel graag wilde voetballen en heb er daarom alles aan gedaan om weer op het veld te staan. Je wordt er sterker van en leert kleine momenten beter te waarderen.

In 2020 kwam je na een jaar bij Everton weer terug bij FC Twente, waarna je dat seizoen direct kampioen werd in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Zijn er bepaalde ervaringen geweest in Engeland die je hebt meegenomen terug naar Nederland?
In Engeland voelde ik me voor het eerst prof. Voetballen, eten en slapen. In Engeland is het vrouwenvoetbal al verder dan in Nederland, bijvoorbeeld met het stukje technologie. Tijdens de training werd alles gemeten en konden ze precies in de gaten gehouden hoeveel je deed. Ik kwam er daardoor al vrij snel achter dat je veel meer kan dan je denkt wanneer dit goed gemonitord wordt. Zo trainde ik vaker en zwaarder maar ik was nooit geblesseerd.

”Er komen altijd obstakels op je pad wat ervoor zorgt dat dingen niet lopen zoals je zou willen. Probeer ook uit deze situatie het beste te halen en doelen te stellen.”

Sinds 2009 heb je maar liefst 75 keer voor het Nederlands Elftal gespeeld. Wat was voor jou de mooiste herinnering tot nu toe?
Mijn debuut zal altijd speciaal blijven. Daarnaast is het Europees kampioenschap in 2017 mijn hoogtepunt. Het WK in 2015 moest ik missen door een dubbele beenbreuk, dus het EK in 2017 was tevens mijn eerste toernooi en we werden ook gelijk kampioen.

Met goud op het EK in 2017, zilver op het WK in 2019 en een deelname aan de Olympische Spelen in Tokio heb je al een bijzondere carrière gehad. Wat zijn jouw doelen voor de komende jaren?
Aankomende zomer is er weer een EK, dit keer in Engeland. Ik hoop dat we weer met z’n alle het oranjegevoel kunnen creëren en Engeland op z’n kop gaan zetten.

Wat is het belangrijkste dat je aan mensen zou willen meegeven tijdens jouw presentaties en clinics?
Er komen altijd obstakels (in mijn geval een blessure) op je pad wat ervoor zorgt dat dingen niet lopen zoals je zou willen. Probeer ook uit deze situatie het beste te halen en doelen te stellen. Zelf had ik moeite om dit alleen te doen en de professionele hulp die ik toen heb gehad, heb ik zelf als heel prettig ervaren.

Meer weten over een presentatie of clinic van Kika van Es? Neem een kijkje op haar profiel of neem vrijblijvend contact met ons op!