Hoe is het leven na topsport?

Foto : Ben Haeck

Joyce Sombroek is een van de weinige topsportsters die tijdens haar topsportcarrière bezig is geweest met haar maatschappelijke carrière. Naast alle trainingen en wedstrijden studeerde ze geneeskunde, gaf ze clinics en presentaties en zette ze zich in voor verschillende goede doelen. Door te doen wat bij haar persoonlijke waarden en kwaliteiten past, goed te plannen en hard te werken heeft ze op meerdere vlakken bijzondere prestaties kunnen leveren. Als voormalig topsporter weet ze als geen ander hoe belangrijk een goede balans is en dat je niet constant kunt pieken. Haar kennis en ervaring zet ze nu in om anderen te helpen, zowel in het ziekenhuis als bij bedrijven. Aan de hand van verschillende anekdotes uit 13 jaar topsport deelt ze haar belangrijkste lessen. Door sport als metafoor te gebruiken maakt ze ook thema’s waar soms weerstand tegen is, zoals duurzame inzetbaarheid, op een boeiende manier bespreekbaar. 

SportsSpeakers ging in gesprek met voormalig hockeykeepster Joyce Sombroek. Ze vertelt hierin meer over haar carrière.

Dit jaar zette je een punt achter je carrière als keepster. Welke impact heeft dit op je leven?

Een grote impact, want nu ik ook bij Laren ben gestopt sta ik helemaal niet meer op het hockeyveld. Het afgelopen jaar was ik al wel aan het afbouwen en was ik meer gefocust op mijn maatschappelijke carrière. Ik heb het altijd leuk en belangrijk gevonden om naast de topsport bezig te zijn met mijn studie geneeskunde en om in mijn toekomst te investeren. Nadat ik door mijn chronische heupblessure gestopt ben, ben ik absoluut niet in een zwart gat gevallen. Ik heb mijn studie geneeskunde afgerond en had een paar dagen na mijn laatste wedstrijd al verschillende aanbiedingen voor een baan als arts.  

Waar werk je op dit moment? 

Ik ben net begonnen in het Amstelland Ziekenhuis bij de interne geneeskunde, waar ik mijn kennis en ervaring wil uitbreiden. In dit ziekenhuis krijg ik komend jaar de kans om op verschillende afdelingen te werken, zoals de spoedeisende hulp, cardiologie, longziekten en maag darm lever ziekten. Het spreekt me aan dat ik hier een brede basis kan leggen en in een team werk met een goede sfeer en korte lijnen.  

Wat was voor jou de grootste aanpassing?

Dat je van een topsportleven waarin je veel traint, veel rust en je ‘hobby’ aan het uitoefenen bent, gaat naar een baan van 08.00 tot 18-19.00 uur. Een volle werkweek waar ik minder flexibiliteit heb, veel nieuwe dingen leer en stappen moet zetten. Ik was er aan toe om mijn maatschappelijke carrière op te starten en houd van nieuwe uitdagingen. Mijn discipline, doorzettingsvermogen, leergierigheid en vermogen om samen te werken zullen denk ik goed van pas komen.  

Welke belangrijke lessen vanuit de topsport kun je toepassen in het bedrijfsleven?

Dat zijn er een heleboel. Zo is het belangrijk om haalbare doelen te stellen en daar gedisciplineerd naar toe te werken. Ook moet je zorgen dat teams duidelijke doelstellingen, waarden en afspraken maken. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen, open staan voor feedback en kwetsbaarheid durven tonen. Binnen veel bedrijven kan er meer worden geleerd van elkaar en beter gebruik worden gemaakt van diversiteit. Daarnaast zou men alleen maar moeten focussen op dingen waar je zelf invloed op hebt. 

Je bent nu natuurlijk meer beschikbaar voor het geven van presentaties, super leuk! Waar spreek je voornamelijk over?

Ik vertel veel over persoonlijke ontwikkeling, teambuilding, presteren onder druk en innoveren. Voor betere resultaten is teamwork belangrijk, maar ook alle individuen moeten zich ontwikkelen. Als een team optimaal wil functioneren is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en dat je van elkaar weet wat elkaars kwaliteiten en valkuilen zijn. Ik vertel hoe we dit met het Nederlands hockey team hebben gedaan en hoe we jarenlang aan de top konden blijven. Ook ga ik dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen topsport en het bedrijfsleven en op mijn belangrijkste lessen. Je moet altijd open staan om te leren van anderen en blijven zoeken naar die ene procent verbetering.

Iets waar ik afgelopen maanden veel over heb gesproken is duurzame inzetbaarheid. Veel mensen zien dit als een saai of zweverig onderwerp, terwijl het juist interessant en verhelderend kan zijn. Gezien de enorme toename van het aantal burn-outs is het bovendien belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Het gaat niet alleen om betere resultaten voor een bedrijf of om minder ziekteverzuim, maar ook om persoonlijke ontwikkeling en voldoening halen uit je werk. Volgens mij is dit de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werknemers en werkgevers. Sport kan dienen als metafoor om zo’n thema op een leuke manier bespreekbaar te maken. Wat zijn nou de missie, visie en waarden van werknemers? En wat is het belang van reflecteren, spiegelen en coaching? Is er een goede balans tussen werk en privé? Door deze zaken bespreekbaar te maken en concrete tips te geven hoop ik mensen inzicht te geven in hun situatie en te helpen om nog meer plezier uit hun werk te halen.  

Hoe heb je je studie gecombineerd met topsport?

Dat was vooral een kwestie van heel goed plannen, pro-actief zijn, goed communiceren en hard werken. Ik schreef op wat mijn prioriteiten en doelen waren en wat ik in een bepaalde periode belangrijk vond. Als ik een plan had gemaakt ging het vervolgens om doorzettingsvermogen en discipline. Uiteraard hielp het daarbij dat ik zowel hockeyen als geneeskunde studeren met heel veel plezier deed.  

Sport je nu nog veel?

Het wisselt een beetje en af en toe heb ik nog last van mijn heup, maar ik probeer zeker 2 keer in de week te sporten. Ik vind veel dingen leuk en ben allerlei sporten aan het proberen. Op het moment ben tennis ik, voetbal ik met een team (oud-) hockeyers in de powerleague (5 tegen 5) en zeil ik regelmatig.  

Benieuwd naar meer informatie over een presentatie van Joyce Sombroek? Neem gerust contact op voor meer informatie of bekijk haar profiel!

Meer nieuws?
Vorige week blikte wij terug met Björn Kuipers op het WK voetbal.

Sprekers in dit artikel