Het theater in met Gert Jakobs!

Donderdag 23 november is er een speciale wieleravond in het Hunebedcentrum te Borger. Gert Jakobs en Laurens Jan Stam staan op deze bijzondere avond samen op het podium en vertellen over de wielrenwereld van vroeger en nu en over alle aspecten die langskomen in deze bizarre maar prachtige wereld. Voorafgaand deze avond hebben wij Gert geïnterviewd om meer te weten te komen over deze theatershow en over zijn weg naar dit podium.

Waarom ben je het theater in gegaan?

Het is uit een soort toevalligheid geboren, ik had een presentatie voor de triatlon vereniging in Holten en de avond werd aan elkaar gepraat door Laurens Jan Stam. De chemie die ontstond tijdens deze presentatie, was van dien aard dat Laurens Jan tegen mij zei waarom ga je het theater niet in? Want het publiek vind deze verhalen fantastisch! Het optreden was die dag overigens ook in een theater, vandaar dat hij zei: ‘dit gaat echt wel werken’ en zo geschiedde. Laurens Jan had al theaterervaring, samen met Bert Reijlink (zanger) verzorgt hij theatervoorstellingen rondom oud en nieuw in Holten. Spelen in een theater is heel iets anders dan een presentatie verzorgen, wel geniet ik enorm als ik mensen kan raken met verhalen dus ik dacht: ‘waarom ook niet’ en zo zijn we begonnen. Laurens Jan schreef in grote lijnen het script, bij mij gaat er een luikje open na een voorzet van hem en daarbij hebben we beide ook veel improvisatievermogen dus dat loopt heel soepel.

Wat heeft sport en theater met elkaar te maken, zie je overeenkomsten?

Iedereen heeft wel iets met sport want sport verbroederd en verbindt mensen en in een theater kan je daar mooi op inspelen. Bovendien als het over wielrennen gaat dan gaat het over karakter, mentaliteit, doorzettingsvermogen, teamgeest, teamspirit en het resultaat. Dit zijn allemaal kapstokken wat voor het publiek herkenbaar is. Daarbij heeft sport ook te maken met winst en verlies en hoe kun je omgaan met tegenslagen. Als je al deze ingrediënten aan elkaar verbindt en op een entertainende manier  vertelt dan krijg je een mooie show met een lach en een traan.

Wat wil je bereiken met deze theatershow?

We willen vernieuwend zijn en blijven, en altijd de actualiteit erbij betrekken. Het zijn dus verhalen van ‘vroeger’ gecombineerd met de huidige situatie in het wielrennen. Wij willen in de toekomst een show maken over het afgelopen sport dan wel wielerjaar en uiteraard de mensen in het theater een fantastische avond bezorgen en met een goed gevoel huiswaarts laten keren.

Heb je nog meer theatervoorstellingen gepland staan?

Ja: 23 November in Borger en in het voorjaar in Ettenleur en Zundert.

Wat kan jou presentatie bijdragen voor een bedrijf?

Mijn presentatie en onze theatershow is erg motiverend en inspirerend voor het publiek. Bovendien maken wij de presentaties op maat en gaat het over onderwerpen als: samenwerken, want niemand kan het alleen, over trots, over hoe het in zijn werk gaat in een goed team en wat je moet doen en nodig hebt om te winnen. Het gaat namelijk om de combinatie van al deze kwaliteiten. Men praat over: het team is zo sterk als de ‘zwakste schakel’, maar is dat wel zo? Verder gaat alles gepaard met een stukje commitment, kortom een enerverende avond is verzekerd. #derrrannn

Sprekers in dit artikel