Hans van Breukelen terug als spreker met nieuw thema

Maak je comeback na een tegenslag

Bij ieder mens zit het wel eens een keer flink tegen in het leven. De omzet is minder dan verwacht, een deal mislukt, een dierbare overlijdt, het bedrijf gaat failliet of je huwelijk loopt op de klippen. Wat doen uw medewerkers dan? Blijven ze hangen in wat er verkeerd ging en wat niet meer kan? Dan wordt het tijd dat ze eens in gesprek gaan met iemand die als geen ander weet hoe je een tegenslag omzet in een kans: Hans van Breukelen.
+ALT Hansvanbreukelen
Fotograaf: Casper Rila

Vorig jaar vertrok Hans van Breukelen met veel rumoer als  tech­nisch directeur van de KNVB. Maar Hans is wel vaker door het stof gegaan. Hij heeft zware blessures gehad, tot twee keer toe dacht hij dat hij nooit meer op topniveau zou kunnen voetballen.

Hans van Breukelen: ‘In 1987 werd ik gepasseerd als keeper van het Nederlands elftal. Als je mij toen had verteld dat ik een jaar later alweer mocht meedoen én dat ik in datzelfde jaar Europees Kampioen zou worden, dan had ik je niet geloofd’. Ook op persoonlijk vlak is hij behoorlijk onderuitgegaan. ‘In 2008 bleek mijn vrouw Karen ongeneeslijk ziek. In 2009 overleed ze’.

Is Hans van Breukelen de enige die in zijn leven met tegenslag te maken heeft? Van Breukelen gelooft stellig van niet: ‘Ontslag, burn-out, faillissement, ernstige ziekte, het verlies van een dierbare, scheiding, het leven overkomt ons allemaal. Sommige tegen­slagen verwerk je makkelijk. Andere tegenslagen kruipen onder je huid. Je voelt dan dat je minder lekker in je vel zit. Je presteert minder dan je van jezelf gewend bent, het contact met de mensen om je heen verloopt minder harmonieus. En als het lang duurt, kun je last krijgen van lichamelijke klachten, krijg je een burn-out of beland je steeds vaker in conflicten. In al die gevallen is het zaak om jezelf zo snel mogelijk te herpakken’.

Fotograaf: Casper Rila

In het afgelopen jaar heeft Hans van Breukelen geleerd om anders te kijken naar zijn periode bij de KNVB: ‘Dat was confronterend. Ik leerde mijzelf beter kennen en ook anders kijken naar situaties en de mensen om mij heen’.

Samen met businesscoach Benno Diederiks heeft hij er een boek over geschreven met de comebackmethode als rode draad; van vallen naar regisseur van je eigen leven in 8 stappen. Dit boek en methode vormen de inspiratie voor zijn nieuwe lezingen.

Wilt u dat u medewerkers meer durven, risico’s nemen, tegenslagen overwinnen en veranderingen zien als een kans, keuzes maken, leren van hun fouten, focus aanbrengen en volharden in wat ze doen? Dat ze niet blijven hangen in wat er verkeerd ging en wat niet meer kan? Openhartig en kwetsbaar deelt Hans zijn ervaringen bij de KNVB, het Nederlands Elftal en zijn privéleven.  En op de manier inspireren hij uw medewerkers om een tegenslag een nieuwe betekenis te geven. Want zoals Hans dat zelf zegt: ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden, het is nooit te laat voor een comeback’.

Auteur van: ‘Winnen’ (2011).. van talent naar topspeler, waarin hij in een interactieve sessie aantoont dat voetbal een denksport is.

Andere titels lezingen: De kracht van een persoon en de macht van het team

Het geheim van een succesvol team en de rol van de coach

Overwinnen

Sprekers in dit artikel