Goed dagvoorzitterschap volgens Tom Egbers

Je organiseert een evenement met lezingen van verschillende sprekers. Wekenlang buig je je over een goed lopend programma en ben je druk met het regelen van sprekers en misschien wel een geschikte locatie. Als dit geregeld is heb je de basis gelegd, zo denk je. Maar wie gaat het programma aan elkaar praten? SportsSpeakers interviewde Tom Egbers over het belang van een goede dagvoorzitter.

Dagvoorzitterschap; dat is kort gezegd het reguleren van de rode draad, het kleuren van een bijeenkomst en het verzorgen van interactie tussen de spreker en het publiek. Tom Egbers heeft inmiddels ruimschoots ervaring: De kracht van een goede dagvoorzitter zit hem in zijn vermogen tot luisteren, snel vertalen en het vermogen om alles in voor iedereen begrijpelijke taal samen te vatten. Een persoonlijke aanpak werkt het beste. Een komische noot kan daarbij geen kwaad.

Eén van de leukste dingen vind ik de interactie met het publiek. Een zaal is iets anders dan een tv-studio; je krijgt onmiddellijk feedback. Dat is spannend maar vooral leuk. Interactie lokt Tom als dagvoorzitter uit door het stellen van gewaagde vragen, een tactiek die volgens hem ook goed werkt als ijsbreker. Mensen blijven bij de les en het is fijn om te merken dat je, als buitenstaander soms dingen benoemt die mensen uit de organisatie of het bedrijf niet zouden durven benoemen.

Op deze manier kom je wel eens in verrassende situaties terecht, zo bleek tijdens een van de opdrachten. Ik vroeg eens aan een directeur van een telecom-organisatie: gaat u mee als er een bedrijfsuitje is? Hij moest tot zijn gêne bekennen dat er in de afgelopen jaren helemaal geen bedrijfsuitjes waren geweest, maar dat dat het eerste was dat hij de volgende dag ging organiseren. De man kreeg een daverend applaus. Iedereen blij.”

Tom Egbers benadrukt het belang van een goede voorbereiding. Je inleven in de opdracht en opdrachtgever is hierbij essentieel. Het beste op de hoogte kom je door een combinatie van voorgesprekken en door zelf online informatie op te zoeken, aldus de ervaren dagvoorzitter. Hij gaat ver in het vinden van een persoonlijke noot: Ik lees ook de activiteiten van de betrokkenen op social media, zodat ik enigszins weet wat de mensen bezig houdt.

Ook voor een ervaren dagvoorzitter blijkt het volledig inlezen in een organisatie in sommige gevallen lastig: Soms zie ik wel eens op tegen een opdracht waar ik in volle overtuiging ja tegen heb gezegd, omdat het onderwerp dan helemaal buiten mijn eigen wereld ligt. Dan lees ik de stukken en denk ik: waar gaat dit over? De journalistieke A-B-C blijkt in dit soort gevallen van grote waarde. Tom beroept zich nog vaak op de wie, wat, waar vragen en brengt een lastige opdracht zo tot een succes. Uiteindelijk zijn deze uitdagingen voor mij de meest geslaagde evenementen om op terug te kijken.

Ben je overtuigd geraakt van de toegevoegde waarde van een professionele dagvoorzitter op jouw bijeenkomst? Tom Egbers en onze andere dagvoorzitters helpen je graag om jouw event tot een succes te maken. Voor meer informatie over de mogelijkheden, neem contact met ons op.