Expeditie met… Edith Bosch!

Expeditie met… Edith!

Tijdens onze ‘Expeditie met…’ rubriek spreken wij onze sprekers over hun ervaring tijdens Expeditie Robinson of een expeditie die zij tijdens hun persoonlijke leven hebben meegemaakt. Deze week hebben wij voor onze ‘Expeditie’ rubriek oud winnares van Expeditie Robinson Edith Bosch gesproken. De oud-judoka stapte in 2013 ver uit haar comfortzone en dook in het diepe.

De zwaarste strijd van Edith tijdens Expeditie Robinson was de strijd met haarzelf, zowel op mentaal emotioneel- als fysiek vlak. Edith was net drie weken gestopt met topsport dus ging fit het eiland op en verloor daar 16 kilo. Emotioneel was het ook een zware tijd voor Edith, “Iedereen sprak met elkaar onderling en zette bondjes op, het was daarbij echt belangrijk om bij jezelf te blijven.” Edith heeft de Expeditie gewonnen zonder een extra stem in te zetten en heeft geen enkele proef gewonnen, behalve de belangrijkste, de finaleproef. “Na twee dagen werd ik weggestemd en toen heb ik voor mezelf de keuze gemaakt van wat ik nu eigenlijke wilde. Ik kwam terug op het eiland met de mensen die mij weggestemd hadden en ben met hen in gesprek gegaan. Ik ben tijdens Expeditie meer en meer mezelf geworden en heb daarbij steeds mijn eigen keuzes gemaakt. Mijn topsport mentaliteit kwam daarbij in de finale goed van pas.”

Confrontatie

Edith beschrijft haar Expeditie als confronterend doordat zij bijvoorbeeld totaal geen afleiding om zich heen had van de buitenwereld. “Het was een hele mooie leerervaring, waarbij je door het beleven van nieuwe dingen jezelf opnieuw leert kennen. In deze tijd ben ik echt met beide benen op de grond gezet, je eerste levensbehoefte zijn alleen nog maar belangrijk dan. Je wordt nog dankbaarder voor het leven dat je hebt.”

“Ik zie verschillende overeenkomsten tussen het coronavirus en Expeditie Robinson, mensen laten zich verleiden door angst via de media. Mensen vinden het dus blijkbaar heel lastig om veel thuis te blijven want zij missen dan die afleiding, wat je dus ook niet hebt op een eiland. Het is mooi dat deze situatie een mogelijkheid biedt om te leren en te groeien, veel mensen zitten nog steeds in een verkramping en willen als de regels weer vrijgegeven worden weer terug naar hoe het was. Mensen willen gecontroleerd vasthouden aan wat het was en stellen zichzelf minder de vraag hoe het nu is en of zij echt zo verder willen als wat het was. Het is juist nu een mooie kans om die dingen te veranderen.”

Inzicht

Het belangrijkste inzicht voor Edith tijdens Expeditie Robinson was dat zij onder druk weer oud gedrag ging vertonen. “Door wat er in de eerste dagen op Expeditie gebeurde, werd ik er bewust van dat ik iets aan het doen was wat ik eigenlijk niet wilde doen. Ik heb opnieuw mogen leren hoe ik dit wel wilde doen en ben daar heel erg dankbaar voor.”

Meer informatie over Edith Bosch als spreker? Neem contact met ons op!