Vragenvuur Erben Wennemars

In ‘het vragenvuur’ stellen wij een aantal vragen aan één van onze topsprekers. In deze editie komt Erben Wennemars, meervoudig wereldkampioen schaatsen en analist, aan het woord.

Aankomend weekend start het schaatsseizoen met een wereldbekerwedstrijd in Calgary. Welke Nederlandse schaatsers gaan dit jaar hoge ogen gooien?
Ik kijk uit naar het duel tussen Sven Kramer en Jorrit Bergsma. Deze twee titanen zullen allebei met het wereldrecord in hun achterhoofd afreizen naar Calgary. De meeste wereldrecords stammen alweer uit de periode tussen 2007 en 2009. Records zijn gemaakt om verbroken te worden!
Bij de dames ben ik heel erg benieuwd naar Jorien ter Mors; de enige dame die weerstand kan bieden aan het Amerikaanse geweld van Brittany Bow en Heather Bergsma-Richardsen.

Je bent twee weken geleden veertig jaar geworden en nog steeds ben je erg fit! Wat drijft je om zo fit te blijven?
We kunnen veel bewuster met onze gezondheid omgaan. Ik heb als doel om de fitste veertiger van Nederland te worden. Niet omdat ik zo nodig nog moet bewijzen wat ik allemaal nog kan, maar om mensen te inspireren om actiever te worden. Ik geloof echt dat met een gezond lichaam en gezonde geest mensen productiever en gelukkiger zijn. Obesitas wordt de norm in de abnormale omgeving waarin we leven.

Denk je dat er dit jaar een Elfstedentoch gereden gaat worden? En als de Elfstedentocht er komt acht jij jezelf dan in staat om deze te winnen?
De Elfstedentocht komt er dit jaar! Maar dat zeg ik eigenlijk ieder jaar.
Winnen? Wie weet. Niemand zag in mij een groot schaatser en dat neem ik ook niemand kwalijk. Ik was klein en niet geboren met heel veel talent. Ik droomde er echter wel van en vol overtuiging ging ik er iedere dag voor. Ik ben zo blij dat er niemand in mijn omgeving zei tegen mij: ‘Dat gaat je nooit lukken’. Ik mocht dromen. Waarom zou je dan zeggen dat de Elfstedentocht niet doorgaat? Kwestie van drie weken extreem weer

Sprekers in dit artikel