Erben Wennemars over het aangepaste schaatsseizoen

Eind oktober zou het World Cup kwalificatie toernooi plaats vinden, maar door de huidige situatie omtrent COVID-19 kon dit helaas niet doorgaan.De KNSB, eventpartner House of Sports en Thialf zijn er toch in geslaagd om de organisatie van vier grote evenementen in 2020 rond te krijgen. Het seizoen begint met de Daikin NK Afstanden van 30 oktober t/m 1 november. Wij vroegen voormalig schaatskampioen Erben Wennemars wat hij hier van vindt en wat het verschil zal zijn nu er zonder publiek gereden moet worden

Je bent nu ondertussen bijna elf jaar gestopt met schaatsen, maar sta je nog wel eens op het ijs?

´Ik ben zelf inderdaad al elf jaar gestopt met schaatsen, maar ik ben nog steeds te vinden op het ijs. Ik vind het nog heerlijk om zelf te doen, maar mijn zoontje schaatst ook en ik geef ook nog training. Dus nog zat tijd die ik besteed op de schaatsbaan”.

Wat vind je ervan dat de NK’s naar voren zijn geschoven?

“Ik denk dat een hele goede stap is geweest om de NK’s wel door te laten gaan. Normaal gesproken zijn deze veel minder belangrijk in een seizoen en ligt de focus veel meer op de Worldcups. Nu dat niet meer door gaat en omdat er nog zoveel onzekerheid is wat er verder in het jaar nog door zal gaan, zullen de schaatsers dit zien als ‘de’ belangrijkste wedstrijd en zullen dan rijden alsof het hun laatste wedstrijd van het seizoen is“.

Wie zie jij als de echte kanshebbers voor dit jaar?

“Op elke afstand zullen er sowieso prachtige wedstrijden gereden worden. Ik denk ook dat er hier en daar wat leuke verassingen voorbij zullen komen aangezien iedereen toch een hele andere voorbereiding heeft dan normaal. Uiteraard verwacht ik dat bij de mannen, Patrick Roest en Kjeld Nuis hoge ogen zullen gooien. En bij de vrouwen Ireen Wust en het talent Femke Kok. Maar het is lastig, want er zijn nog veel meer potentiële winnaars”.

Door het coronavirus mag er geen publiek bij zijn helaas. Wat voor consequenties gaat dit denk je hebben voor het toernooi?

“Het is natuurlijk wel raar dat je schaatst voor een leeg stadion en het zal ongetwijfeld rare beelden gaan geven op tv, maar als schaatser ben je tijdens je wedstrijd zo met het schaatsen bezig dat je niet merkt of er mensen zitten of niet. De rijders zijn hier volwassen genoeg voor. Dus voor de prestaties zal dit niet uitmaken.”

Op 30 oktober zullen dus de Daikin NK afstanden van start gaan. Daarna wordt op 21 en 22 november het Daikin NK Allround verreden, een week later (28-29 november) staat het Daikin NK Sprint op het programma. Van 26 t/m 28 december vindt het WK Kwalificatie Toernooi plaats.

Sprekers in dit artikel