Kijkje in het leven van… Jan van der Meulen!

In onze rubriek ‘Een kijkje in het leven van…’ stellen we een aantal vragen over het leven van een van onze sprekers. Dit keer is dat presentator, organisator, voice-over en commentator Jan van der Meulen. Sinds 2005 eigenaar van organisatie- en presentatiebureau SportConnection en is daarnaast mede-eigenaar en schaatsspecialist bij SchaatsLab.  Als ‘stadionstem’ actief in veertien sporten dus de kans is groot dat zijn stem je bekend voorkomt. Wij stelden hem een aantal vragen om hem beter te leren kennen.

Hoe ben je in het vak terecht gekomen?

Jan van der Meulen: “Vanaf mijn 8e maakte en presenteerde ik bij ons thuis al jaarlijks de kerstquiz. En ik ben van jongs af aan al geboeid geweest door sport en vooral hoe het georganiseerd en gepresenteerd werd. Op de middelbare school begon ik al met schaats- en skeelerles geven en initieerde en hielp ik bij diverse evenementen. En dat is eigenlijk niet meer opgehouden. Na drie jaar KNSB richtte ik SportConnection op, waarmee we breed inzetbaar zijn en grote publieksevenementen organiseren en presenteren. We organiseren dingen van A tot Z maar ook deelopdrachten in coördinatie, organisatie en presentatie. Zoals bijvoorbeeld creatieve input voor de publieksprogrammering, het maken van draaiboeken en de regie. We weten daarnaast veel van parcoursen, zorgplicht en aansprakelijkheid.
Onze klanten zijn de grote collega-bureau’s in sportevenementenorganisatie,  overheden, bonden en koepelorganisaties. Naast de grote publieksevenementen ben ik ook actief als commentator, dagvoorzitter, quizmaster, veilingmeester en voice over. Ik heb verder ervaring als verslaggever en eindredacteur bij geschreven media.  En we hebben met SchaatsLab ook nog een schaatswinkel. Alles is apart maar toch met elkaar verbonden en dat houdt het heel afwisselend en boeiend.

Wat heb jij als presentator en dagvoorzitter te bieden?

“Dat ligt natuurlijk erg aan het soort evenement. Als presentator of dagvoorzitter heb je vaak een dienende rol. Je moet ontzorgen. Ik noemt het wel eens oneerbiedig ‘’het levende behang’’. Alom aanwezig maar je merkt het pas als het er niet is. Mensen in hun kracht zetten, een ontspannen sfeer creëren voor bijvoorbeeld een panel of mensen met wat minder ervaring, het zeker in deze tijd dynamisch en interactief houden en vanzelfsprekend betrouwbaar en goed voorbereid zijn, zijn de dingen die ik vaak als positieve feedback terugkrijg. Ik werk ook graag samen met meerdere collega’s. Door een goede rolverdeling krijg je meer dynamiek en is de attentiewaarde hoger. Door onze eigen ervaring met organiseren zijn we vaak vooraf al van meerwaarde door het meedenken in de opzet van de programmering. Je bent als dagvoorzitter een belangrijke schakel in het doel om een geslaagd totaalevenement neer te zetten. Dat is dan ook altijd het streven. Een mooi eindresultaat waar alle betrokkenen en deelnemers met plezier en een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Heb je nog leuke hobby’s?

“Ik heb vroeger fanatiek geschaatst, gewielrend, geskeelerd, gespind en gemountainbiked maar dat is toch al gauw zo’n 25 kilo geleden 😊. Ik zit wel weer regelmatig op de mountainbike en vind het leuk om aan cityswims mee te doen. Daar train ik ook voor met een groepje vrienden. Daarnaast hou ik sowieso erg van buiten zijn en onze twee dochters gelukkig ook. Sinds kort hebben we ook een hond en dat is echt een aanwinst voor de familie. Verder hou ik ook van muziek, auto’s, talen, spelletjes, (sport)geschiedenis en kennisquizzen. En ik vind het leuk om kennis uit te wisselen met collega’s en regelmatig een workshop of bijscholing in mijn vakgebieden te volgen.

Wat zijn nog jouw toekomstdromen?

“Om te beginnen natuurlijk een open deur: gezondheid voor iedereen. Zeker in deze absurde Corona tijd. Met het werk hebben we qua niveau al de Olympische Spelen, veel EK’s en WK’s en voor Nederland unieke evenementen op ons lijstje staan. Daar hoeft er eigenlijk nog maar eentje bij: de Elfstedentocht We waren er dichtbij in 2012. En verder hoop ik met SportConnection de positie te behouden die we hebben. We zijn een nuttige schakel geworden en horen vaak: ‘de definitieve invulling komt nog, maar we willen jullie er sowieso gewoon bijhebben’. Mooier compliment is er eigenlijk niet.”

Bekijk het profiel van Jan.

Martin de Jong

Foto: Martin de Jong

Sprekers in dit artikel