Een interview met voormalig gouden volleybalcoach Joop Alberda

Wie is Joop Alberda?

Wij spraken Joop over onder andere zijn topsport verleden, de gouden plak in 1996 in Athene en zijn huidige rol bij betaald voetbalorganisatie AZ. Maar eerst… Wie is Joop Alberda?

Joop Alberda is een van Nederlands meest succesvolste volleybalcoaches ooit. Hij is sportliefhebber pur sang en heeft na zijn periode als volleybalcoach, nog een succesvolle periode bij het NOC*NSF gewerkt waarna hij een tocht is gaan maken door volkssporten zoals het voetbal en wielrennen. Inmiddels werkt Joop als bestuurslid in de RvC bij betaald voetbalorganisatie AZ en is hij hoofdredacteur van het vakblad NLcoach.

Wat zijn de mooiste momenten uit je carrière, Joop?

“Het mogen coachen van het wereldteam volleybal in 1995, goud gewonnen als volleybalcoach op de Olympisch Spelen in Athene in 1996, toetreding tot de Volleyball Hall of Fame in 2014 en het mooiste van alles als coach zijnde zien dat het team waar je dagelijks mee bezig bent, de visie en tactiek overneemt en dat het langzamerhand zijn vruchten begint af te werpen.”

Hoe leg jij de relatie tussen topsport en het bedrijfsleven?

“Doordat ik in verschillende soorten sporten op topniveau heb kunnen werken heb ik veel ervaring opgedaan. Vooral door mijn tijd in het volleybal heb ik veel geleerd waarin we het niveau in enkele jaren naar de wereldtop hebben gebracht. Daarnaast heb ik destijds het bankras model verder ontwikkeld en uitgerold over meerdere sporten. Het model is een manier van denken om het onmogelijke mogelijk te maken en zorgde van 1997 tot en met 2000 voor de doorbraak van topsport zoals we deze anno 2018 kennen.

Waarom een presentatie van jou, Joop?

“Ik kan een presentatie geven die naast sport als metafoor ook een maatschappelijke relevantie heeft. Een sportmetafoor door de tijden heen met de nadruk op de actualiteit van vandaag. Thema’s die in mijn presentaties terugkomen zijn visieontwikkeling, teamvorming en succes.”

Lees hier meer over Joop.

Sprekers in dit artikel