Een interview met chef de mission Jeroen Bijl

Wij spraken Jeroen Bijl over zijn ervaringen als chef de mission bij de afgelopen Winterspelen in Pyeongchang. Hij heeft de Spelen ervaren als erg plezierig, uitdagend en met een grote verantwoordelijkheid. Benieuwd hoe een dag van Jeroen eruit zag in Pyeongchang?

Hoe heb je je rol als chef de mission bij deze Spelen ervaren?

Ik heb het ervaren als erg plezierig, uitdagend en met een grote verantwoordelijkheid en vond het erg prettig dat ik zelf kon bepalen hoe ik alles wilde doen en de eindverantwoordelijkheid had. Als chef de mission ben je in de gelegenheid om zelf de lijnen uit te zetten en dingen te doen die je het beste vind voor de hele ploeg.

Wat zijn de taken van een chef de mission?

De belangrijkste taak is dat alles goed georganiseerd is en alle voorzieningen op orde zijn, zodat er een optimaal prestatie-klimaat ontstaat. Je moet ervoor zorgen dat de sporters maar met één ding bezig hoeven te zijn en dat is hun prestatie en moet de ruimte geven aan de sporters en coaches om te excelleren, ze mogen geen verlies hebben in hun prestatiepotentie!

Daarnaast heb je een belangrijke internationale representatieve taak. Als alles helemaal goed gaat dan ben je heel dienstbaar en laat je de anderen excelleren, maar op het moment dat er iets gebeurt dat het prestatieklimaat in gevaar kan brengen of dat er iets speelt wat een probleem kan worden voor de ploeg dan moet je er staan als chef de mission.

Hoe ziet een dag op de Olympische Spelen eruit als chef de mission?

Vroeg in de ochtend is er altijd een meeting van het IOC met alle chef de missions van de deelnemende landen. In het begin was dit iedere dag, daarna om de dag. In deze meeting wordt er besproken wat er speelt en dingen die niet goed gaan kunnen wij daar aangeven. Denk hierbij aan het vervoer of de schoonmaak etc. Verder kregen we hier updates over bijvoorbeeld het Norovirus.

Iedere dag is verschillend maar je hebt in ieder geval elke dag contact met je eigen projectteam en daar waar nodig heb je contact met de sporters en coaches. De chef de mission zorgt voor al het contact met de media en sponsoren buiten het Olympisch dorp en begeleid de koning bij de wedstrijden etc. Het leuke is dat een chef de mission altijd aanwezig is, voor, tijdens en na de wedstrijd en een enkele keer bij de huldiging in het Holland House.

Wat was je hoogtepunt als chef de mission?

Ik noem het niet zozeer een hoogtepunt maar ik had de eerste dag al een bijzonder moment van: ‘o ja dít zijn de Spelen!’ Je wordt gelijk opgeslokt door de waan van de dag en wat er allemaal gebeurd. De eerste dag was ’s ochtends het snowboard-ongeval van Niek van der Velden, daar ben je dan opeens volop mee bezig en ga je mee naar het ziekenhuis etc. en diezelfde avond winnen we binnen tien minuten vier medailles. Je zit vanaf dag één al in een emotionele rollercoaster.

Wat ik ook mooie momenten vind is dat je contact hebt met de sporters en coaches op veel verschillende manieren. Dat je na een teleurstelling een poosje een gesprek hebt, over de toekomst of over de aankomende maanden en dat je ook contact hebt op een andere manier dat niet alleen over sport gaat.

Is jouw ervaring als chef de mission ook terug te koppelen naar het bedrijfsleven?

Jazeker, het is een manier van omgaan met high professionals waarbij er een gigantisch risico is omdat de Olympische Winterspelen maar eens in de vier jaar plaatsvind en dat de sporters de mogelijkheid hebben om deze prestatie neer te zetten. Het ligt ook nog eens onder een vergrootglas in de media en in het land dat meeleeft. Hoe je dit allemaal moet managen is heel interessant voor het bedrijfsleven.

Je bent nu bij SportsSpeakers te boeken voor presentaties wat kunnen mensen van jou verwachten in een presentatie?

Ik vertel over mijn ervaringen als zowel coach, sporter en het managen en onder andere over wat topsport nou precies is en wat de structuur van de Nederlandse topsport is. Waarom wij het zo goed doen als relatief klein land en wat voor soort leiderschap je daarbij nodig hebt om deze successen te kunnen bereiken. Ik vertel met name over de topsport in algemene zin maar ook in specifieke zin zoals tijdens een high profile evenement als de Olympische Spelen.

Welke onderwerpen komen aan bod in een presentatie van jou of over welke thema’s vind je het leuk om te spreken?

– Topsport
– Leiderschap
– Hoe vorm je een team?
– Structuur en cultuur van topsport: wat is er voor nodig en wat betekend topsport wat laat je er allemaal voor?
– Hoe ga je om met high profile mensen? Hoe werk je met de beste van de wereld op het hoogste niveau?

Sprekers in dit artikel