Drie vragen aan voormalig hockeybondscoach Marc Lammers

In aanloop naar het EK Hockey in Amsterdam stelde SportsSpeakers een aantal vragen aan voormalig hockeyinternational en -bondscoach Marc Lammers. Hij geeft zijn visie op te verwachten prestaties, verrassingen en nieuwe ontwikkelingen.

  1. Hoe gaan de Nederlands dames- en heren internationals het doen op het EK in eigen land?

Wat betreft de hockeydames zijn de laatste jaren een periode van positieve ontwikkeling geweest. In mijn tijd als bondscoach zaten wij niet eens in de top drie, we waren toen vierde. Vanaf 2002 is er vanuit de hockeybond keihard gewerkt op het gebied van talentontwikkeling, daar pluk je nu de vruchten van. Ook na het stoppen van Naomi van As en Ellen Hoog als internationals staat er goede opvolging klaar. Ik zie Argentinië op dit moment als enige concurrent. Zij doen niet mee aan het EK, dus winnen de Nederlandse vrouwen.

Voor de Nederlandse heren zie ik het somberder in. In de jeugdopleiding is minder geïnvesteerd. Bovendien zie ik in België en Duitsland grote concurrenten. Wel zit in de Nederlandse herenploeg veel plezier en energie, dat is ook belangrijk. Hun kwaliteit is zonedekking. Terwijl de voorgaande coaches op mandekking speelden, wordt die kwaliteit nu eindelijk benut. Dat vind ik een goede stap van de coach, je ziet de energie in zo’n elftal groeien. De heren halen de top drie, maar tussen België, Duitsland en Nederland wordt het heel spannend.

  1. Wie wordt de grote verrassing van het toernooi?

Voor dit toernooi heb ik geen grote verrassing in gedachten. Misschien de Nederlandse heren, ik hoop het. Als er een verrassing komt dan is dat denk ik toch het mannenteam van Ierland; zij zitten tegen de top aan, het zou kunnen dat zij bij de eerste vier eindigen. Bij de dames zou België voor een verrassing kunnen zorgen.

  1. Gaan we door Marc Lammers bedachte innovaties tegenkomen?

Innovaties zijn steeds minder zichtbaar, terwijl er in steeds grotere mate ontwikkelingen plaatsvinden. Tijdens een wedstrijd wordt via real time monitoring bijvoorbeeld intensief bekeken hoe het met de spelers gaat. Ook worden steeds meer innovatieve methoden gebruikt tijdens trainingen, denk daarbij bijvoorbeeld aan 3D trainingen voor geblesseerde sprekers. Een andere ontwikkeling is de mentale meting, dit gaat via een online applicatie. Waar bij een sportpsycholoog misschien sociaal wenselijke antwoorden worden gegeven, is de app een methode om onderwerpen bespreekbaar te maken. Bij slechte metingen verschijnt er een rood lichtje op de telefoon. Dit geeft een coach reden om het gesprek aan te gaan.

Ik denk dat dit een mooie ontwikkeling is die ook toepasbaar is in het bedrijfsleven. Sportprestaties gaan achteruit als een sporter niet lekker in zijn vel zit, maar dit werkt precies zo bij een werknemer die zich thuis of binnen een organisatie niet op zijn plek voelt. Maak problemen bespreekbaar op de werkvloer.

Ook tijdens het EK Hockey is Marc Lammers inzetbaar als spreker! Hij vertelt je alles over zijn persoonlijke ervaringen als bondscoach, de beleving van een groot toernooi vanuit de sporter en zijn hang naar innovatie. In presentaties van Marc Lammers zit altijd een duidelijke link naar het bedrijfsleven. Voor een preview van een presentatie van Marc klik je hier.