Drie vragen aan Robin van Galen

Deze week hebben wij in onze ‘Drie vragen aan’ blog ‘commercieel directeur van de KNZB’ Robin van Galen gesproken!

Hoe motiveer je een sporter om door te blijven gaan in een onzekere periode?

Door vooral lange termijn doelstellingen dichterbij te halen. Stel dat je coach bent van een sporter die zich voorbereid op de Olympische Spelen, dan is het belangrijk dat je weet waar je naar toe werkt. Nu we weten dat de Spelen een jaar verschoven zijn, kan je het jaar opknippen in vier periodes van drie maanden en die drie maanden dan weer opknippen in maandprogramma’s. In mijn tijd als coach deed ik dit ook altijd. Voor een sporter was het dan altijd prettig om een maandprogramma te hebben in plaats van een jaar vooruitkijken of zelfs vier jaar met de Olympische Spelen. Als coach van de waterpolo vrouwen tussen 2005 en 2008 knipte ik samen met het team het traject op in kleinere blokken, dat werkt veel motiverender. Na zo’n blok hanteerde ik vaak evaluatiegesprekken waarin we terugkeken op die periode en vooruitkeken naar de toekomst.

Wat voor impact heeft de corona crisis op jou?

Het is een hele vervelende situatie. Eerst hadden we nog geen duidelijkheid met de Olympische Spelen, nu gelukkig wel. Als commercieel directeur van de KNZB heb je er zeker mee te maken naar bijvoorbeeld sponsors toe. Het is lastig een planning te maken voor bijvoorbeeld evenementen met sponsoren, omdat je niet goed weet wat er gaat mogen in de toekomst. We weten niet vanaf wanneer we weer met 100 sponsoren bijvoorbeeld bij elkaar mogen zitten en dat is wel vervelend. Het liefst wil je naar je partners toe duidelijk zijn vertellen wat ze van ons kunnen verwachten. Sponsors en bedrijven zitten nu ook in zware tijden, wat ons extra onzekerheid heeft. We weten niet of zij na de coronacrisis nog doorgaan met de samenwerkingen.

Wat is grootste leermoment geweest uit jouw coachcarrière?

Voornamelijk wat ik heb geleerd van de experts om mij heen. Als je begint aan de klus als bondscoach krijg je de ruimte van het NOC*NSF om een begeleidingsteam om je heen samen te stellen, het is dan belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Als het dan lukt om een goed team om je heen te verzamelen die voor het team en voor de individuele sporters van toegevoegde waarden kunnen zijn, kan je daar veel van leren. Ik heb bijvoorbeeld veel geleerd van een inspanningsfysioloog, een mentor coach, een krachttrainer en een voedingsdeskundige, zij hebben mij als coach ook veel completer gemaakt.

Meer informatie over Robin van Galen als spreker? Neem contact met ons op!

Robin van Galen
Photo/Foto: Gertjan Kooij