Drie vragen aan… Max Caldas!

Deze week hebben wij in onze ‘Drie vragen aan’ blog Max Caldas gesproken, Bondscoach van de Nederlandse hockeymannen.

Hoe probeer jij je samen met jouw team te onderscheiden van andere teams?

Van de concurrentie onderscheiden blijft lastig. Het is van belang dat je goed kiest, dat betekent dat je heel erg bewust moet zijn van de tijd die je met elkaar hebt om iets te bereiken. Het is belangrijk om het juiste personeel te vinden en een goede thematiek vinden waarin je je wil excelleren. De thematiek die je kiest, moet ervoor zorgen dat je met het team op hoogste niveau presteert. Je moet het team betrekken bij het maken van keuzes zowel inhoudelijk als daarna zelf op het veld, zo kan je veel en snel stappen maken.

Wat is jouw mooiste moment uit jouw carrière?

Dat gaat nog komen! Elke nieuwe dag gaat nog komen. Ik ben niet iemand die achterom kijkt naar de dingen die geweest zijn, ik vind het wel belangrijk om bewust te zijn van de dingen die ik heb gedaan en meegemaakt, de goeie en mindere dingen. Voor mij werkt het goed om vooruit te kijken en mijzelf elke dag te blijven verbazen om zo nieuwe dingen te bereiken.

Hoe ga jij om met een tegenslag zoals het coronavirus?

In tijden van onzekerheid zoals de tijd nu is het belangrijk dat je rust bewaart en in controle blijft. Je moet je energie halen uit de dingen die je wel kan controleren en geen energie verspillen aan dingen waar je niks aan kan doen. Berichtgeving in de media heb je geen controle over, je moet er proberen iets van te maken want de kans dat je onrustig wordt neemt anders alleen maar toe. Wat wij proberen met het team is om juist naar binnen te kijken en in verbinding te blijven met de mensen om ons heen en de mensen die voor ons belangrijk zijn. Als je je hierop focust ben je minder vatbaar voor externe prikkels, dat zal je altijd wat opleveren. Je moet alleen de informatie opnemen die voor jou belangrijk is en je voor de rest afsluiten.

Meer informatie over Max Caldas als spreker? Neem contact op met SportsSpeakers.