Drie vragen aan… Gert Jakobs!

Deze week hebben wij in onze ‘Drie vragen aan’ blog voormalig wielrenner Gert Jakobs gesproken.

Wat was de belangrijkste drijfveer tijdens jouw topsportcarrière?

Ik heb altijd gereden als een dienende wielrenner, dus ik moest werken om anderen te laten winnen. Mijn drijfveer daarin was dat ik ook alleen maar blij kon zijn als mijn kopman op doel. In 1988 wonnen wij een aantal etappes in de Tour de France, als je daar een groot aandeel in hebt, zorgde dat ervoor dat ik overeind bleef en zo mijn topman kon laten excelleren. In mijn jongere jaren wilde ik maar één ding, in nationale selectie zitten en daarmee naar wereldkampioenschappen. Na de wereldkampioenschappen was mijn doel om in 1984 naar de Olympische Spelen te gaan, dat heeft mij altijd enorm gedreven om door te zetten en af te zien.

Wat is het mooiste moment uit jouw topsportcarrière?

Mijn mooiste moment is dat wij met Jean-Paul van Poppel de groene trui wonnen in de Tour de France. Een ander moment dat ik nooit zal vergeten is dat wij in 1990 samen met het team ervoor hebben gezorgd dat Erik Breukink, na een lange tijd geen Nederlandse podiumplek te hebben gehad, derde werd tijdens de Tour de France.

Hoe ging en ga jij om met tegenslagen zoals bijvoorbeeld het coronavirus?

Tijdens mijn fietscarrière en daarna privé heb ik verschillende tegenslagen gehad, ik ben altijd van voorruit kijken. Een tegenslag moet je parkeren, wat er vandaag gebeurt kan je heel moeilijk over doen, maar je kan er ook mee om leren gaan en positief naar de toekomst kijken. Je moet ook kijken vanuit het perspectief dat wij allen het heel goed hebben in Nederland en daarover niet te negatief moeten zijn. Het zal je altijd meer brengen wanneer je vooruit kijkt.

Meer informatie over Gert Jakobs als spreker? Neem contact op met SportsSpeakers.