Pieter de Waard: ‘Delen is het nieuwe stelen’

Lieve lezer, FC Nederland staat op de rand van faillissement. De boel klapt binnenkort. Tenzij er keihard wordt ingegrepen. Telstar, en ik als algemeen directeur van de Witte Leeuwen (zoals Telstar ook wel wordt benoemd), voelen ons geroepen om in te grijpen en de boel te redden.

U kent mij niet goed, maar ik ben de langstzittende directeur in de eerste divisie en in de eredivisie laat ik alleen Hans Nijland voor. Mijn naam is Pieter de Waard en ik ben vurig pleitbezorger van de Telstar Theorie. Een heilzame theorie die bijdraagt aan het herstel van het (inter)nationale voetbal, zowel bij profs als amateurs.

Wat die theorie inhoudt? Eerst als de Batman van het Neerlandsch voetbal de kern van het probleem verwijderen door een halt toe te roepen aan de vroeger-was-alles-beter-zwetsers. De tijden zijn veranderd. 1-4-3-3 is dood, dominant voetbal ook, balbezit idem dito. Daar heb je namelijk echt goede spelers voor nodig en in feite zijn er maar twee of drie elftallen in de wereld die dat kunnen: technisch verzorgd voetbal spelen vanuit totale controle en dominantie. Ik zal een geheim verklappen: daar zit geen Nederlands team bij.

Onze speelstijl staat inmiddels bekend als The Dutch Disease. Dat kan natuurlijk veranderen, maar niet als we naar de vroeger-was-alles-beter-zwetsers blijven luisteren. Door deze roeptoeterende grijs kalende heren zitten we nu in de grootste crisis uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Goed, en dan trekken we naar het Zeister bos. Wij treffen daar mijn persoonlijke vriend Bert van Oostveen aan. We kennen Bert o.a. als de getalenteerde oud-keeper van FC Amstelveen. Maar in Zeist is hij bezig als de Irakese Minister van Informatie die beweerde dat er geen bommen op Bagdad vielen, terwijl ze als rijpe appelen langs hem gleden. Ook Bert beweert dat, er geen problemen zijn, hij alles onder controle heeft en dat hij aan het bouwen is. Maar dat is hij dus niet. Tenzij… tenzij hij de theorie van Telstar ten uitvoer brengt. Deze bestaat uit zeven punten en luidt als volgt:

  1. De Europese top moet ernstig verarmd worden door met een Robin Hood-tactiek de rijkdom af te romen. Van de UEFA maken we een socialistische heilstaat en al het geld wordt onder alle clubs eerlijk verdeeld;
  2. We gaan daarenboven flink in de basis investeren. We stoppen daarvoor per direct met het verrijken van onze internationals, we stoppen met het verrijken van hun clubs en we stoppen met het verrijken van de sectie betaald voetbal van de KNVB;
  3. De premie’s, de deelname- en de prestatievergoedingen vanuit WK’s en EK’s krijgen een nieuwe bestemming;
  4. Dit geld moet besteed worden aan het beter en sterker maken van de dik drieduizend amateurclubs in Nederland. Zij staan immers aan de basis van het vertegenwoordigend voetbal.
  5. De armoede in het Nederlands betaald voetbal moet worden tegengegaan door het herdistribueren van mediageld; momenteel strijken vijf eredivisieclubs 60 procent van de in totaal 80 miljoen euro op;
  6. De herdistributie bestaat uit: elke club evenveel; dat gebeurt met de kosten immers ook.

U mist natuurlijk punt zeven. Punt zeven bent uzelf. Als u voor de uitvoering van bovenstaande bent en Bert steunt in deze nieuwe strijd dan maakt u het verschil. Plannen en theorieën zijn mooi. Het draait om het uitvoeren. We hebben mensen nodig die de uitvoering mogelijk maken. Als u voor voetbal bent, en dat bent u, dan bent u voor de Telstar Theorie. Verspreid de waarheid!

Ik garandeer u dat voorgaande de herrijzenis van ons Nederlands voetbal gaat versnellen. U maakt het verschil! Delen is het nieuwe stelen!

Tot Telstarrrrrrrrrrrrrr,

Pieter

Sprekers in dit artikel