De nieuwe wereld van E-sports met Koen Schobbers

Een zeer grote snelgroeiende actieve wereld, en tegelijkertijd een onbekende wereld voor velen. De wereld van gamen en esports, het competitief gamen, trekt een miljoenen publiek wereldwijd (385 miljoen in 2017), met miljoenen euro’s die omgaan in de esportsindustrie (€654 in 2017) en miljoenen aan prijzengeld (93.3 miljoen in 2016). De atleten in esports zijn geen nerds met een ongezond leven, maar echte professionals met begeleiding van fitnesscoaches, voeding diëtisten en managers. Velen studeren of werken ook nog naast hun carrière en daar ben ik er een van. Ik studeer Geneeskunde bij het AMC sinds 2017 vanwege een zeer belangrijke en unieke reden.

In de wereld van esports worden wereldwijd grote toernooien en wereldkampioenschappen gehouden. Deze toernooien worden niet alleen gespeeld in grote industriehallen, maar met regelmaat ook in stadia met duizenden fans die hun favorieten aanmoedigen. In vele aspecten is het professioneel gamen vergelijkbaar met de wereld van traditionele sport, al is de vergelijking vaak niet snel gemaakt. De meeste mensen die mij aan het werk zien, zien alleen mijn vingers bewegen. Maar tijdens wedstrijden zijn zenuwen aanwezig, is de hartslag torenhoog en komt er veel druk op de schouders van de spelers te staan. Ze zitten stil, bewegen de handen en sluiten zich af van de buitenwereld. Een foutje kan namelijk duizenden als niet miljoenen euro’s schelen. Sport wordt al snel geassocieerd met fysieke inspanning, maar kenmerkend aan sport is dat het lichamelijke controle vraagt. Pro-gamers hebben razendsnelle reflexen en voeren soms 400 handelingen per minuut uit. De meest vingervlugge en behendige gamer zal zegevieren. Het draait om complexe coördinatie vaardigheden en het vermogen om het lichaam of een hulpstuk te gebruiken om een object in detail te verplaatsen. En vergeet niet, de fitnesscoaches die de atleten hebben zijn er niet voor niets.

De fysieke inspanning van pro-gamers vind met name op de achtergrond plaats, en aangezien dat minder in beeld is wordt dat vaak vergeten. Een gezond en fit lichaam zorgt voor een gezonde en fitte geest wat invloed heeft op meerdere aspecten tijdens het gamen. Denk aan het volhouden van de focus bij lange wedstrijden, de reactiesnelheid bij onverwachte gebeurtenissen en de zeer precieze hand-oog coördinatie. Of esports een sport is wordt een steeds groter discussiepunt en dit jaar is er in Nederland tweemaal een belangrijke stap gezet. Ten eerste door het AMC, waarvan ik als eerste esports atleet een aangepast programma heb gekregen om mijn studie en professionele carrière te combineren. Dit is volledig vergelijkbaar met een topsportstatus. Ten tweede door SportsSpeakers die mij in hun lijst van sprekers hebben opgenomen waardoor ik de eerste geregistreerde spreker ben omtrent gaming en esports.

Ik ben 9 jaar een professional in deze wereld van de 10 jaar dat ik erin actief ben. Het is fantastisch om de groei van esports mee te maken: van kleine gaming ruimtes en mensen die gamers nolifers noemen, naar grote stadions en mensen die zich interesseren en willen investeren in deze wereld. Tegenwoordig ben ik een van de grootste influencers in deze tak van sport, maar dat heeft natuurlijk een lange geschiedenis. Al velen jaren wil ik het stigma dat mensen tegenover gamers hebben veranderen en maak ik me hard voor de wereld van esports, wat makkelijker werd toen ik vanaf 2014 met grote regelmaat in de media te vinden was. Met een goede babbel heb ik altijd plezier om de media te woord te staan, waarbij ik tegenwoordig ook veel presentaties geef over deze relatief onbekende wereld. Het goed uit mijn woorden komen resulteerde in de vraag of ik vanaf maart 2016 de eerste esports presentator wilde worden. Het programma heet Inside Esports en de competitie die gespeeld wordt heet de Dutch College League. Studenten teams nemen het tegen elkaar op in de game League of Legends en dit wordt live op FOX-Sports uitgezonden. Voor meer informatie over mijn carrière en mijn geschiedenis als student en pro-gamer raad ik aan mijn profiel te bekijken op de SportsSpeakers website.

Ik ben nu een spreker bij Sportsspeakers, maar wat kunt u verwachten? Ik ben een down-to-earth jongen en houd graag mijn voeten aan de grond. Ik ga graag om met mensen en wil mensen helpen, daarbij geven waar om gevraagd wordt. Presentaties kunnen werkelijk over alles gaan: gaming en esports in het algemeen, de getallen en de groei, doping en hacks, esports en de olympische spelen, esports als sport, advies en informatie geven aan bedrijven en individuen, de combinatie van studeren en pro-gaming en ga maar door.

Spreken bij een zakelijke bijeenkomst of bij een erg los gezelschap vind ik beiden geweldig. Daarnaast geef ik met plezier clinics in de twee games die ik professioneel speel (Trackmania & Rocket League). Ook workshops doe ik graag, waarbij ik momenteel voornamelijk workshops en informatie bijeenkomsten geef aan ouders die moeite hebben met gamende kinderen. Hierbij geef ik veel advies op basis van onderzoek en veel eigen ervaring. Ook geef ik regelmatig workshops aan kinderen, waarbij ik praat over mijn combinatie als student en pro-gamer, waarbij ik hoop dat ze beseffen dat de studie altijd op #1 staat en ik ze leer hoe je alles kan combineren. Ik vind het belangrijk dat ik als rolmodel de jeugd informatie geef en hopelijk vermijdt dat mensen gameverslaafd worden. Workshops en informatie bijeenkomsten zijn goed te combineren met korte clinics wat ik dan ook graag doe.

Ook wil ik graag een zeer informatieve training aanbieden waarbij u in korte tijd veel leert over de grote gaming en esports wereld en we het kunnen hebben over hoe u deze informatie kunt gebruiken. Denk aan hoe u als bedrijf in gaming en esports moet stappen, want een klein foutje en de online community brand het bedrijf af. Tenslotte wil ik graag mijn geneeskundige kennis combineren met mijn gaming en esports kennis, en zet ik graag een training op rondom de gezondheid van gaming voor echte gamers. Denk hierbij aan een training waarbij naast het zelf gamen, ook samen gesport gaat worden en gepraat wordt over houding, drukpunten en de spullen die iemand gebruikt.

Wat ik graag wil bereiken bij elk van bovenstaande onderdelen is dat iedereen met een positief gevoel naar huis gaat, maar bovenal iedereen een leuke dag of bijeenkomst heeft gehad. Geen saaie lange praatsessies met alleen maar serieuze gezichten en stille zalen. Een goede open sfeer met gezelligheid, humor en interactie heeft mijn voorkeur en ik ben van mening dat afwisseling tussen serieus en humor stimulerend werkt om een verhaal te volgen en beter te onthouden. Ik hoop mensen te inspireren, te motiveren en uit te dagen te innoveren met deze snelgroeiende nieuwe wereld.