De drive van Erben Wennemars

Topspreker Erben Wennemars staat bekend om zijn enthousiasme en drive.

Als hij iets doet, doet hij het met volle overgave. Zo is hij naast inspirerend spreker ook verslaggever bij schaatswedstrijden voor de NOS, columnist voor het Algemeen Dagblad, ambassadeur van Jeugdfonds Sport en Cultuur, JOGG en de Daily Mile en Aanjager voor NL2025. Met deze drive staat Erben aankomende zondag aan de start van de NN Marathon Rotterdam. Voor SportsSpeakers aanleiding om hem een paar korte vragen te stellen.

Erben aan het woord

Aanstaande zondag ga je aan de NN Marathon Rotterdam meedoen. Als schaatser was je oorspronkelijk sprinter. Waarom heb je ervoor gekozen om meer aan duursport te gaan doen?

“Ik ben minder snel dan voorheen en op een gegeven moment ben je het sprinten afgeleerd. Het is prachtig om meer hart-long sporten te doen en langere afstanden te schaatsen, fietsen en hardlopen. Daarnaast is een marathon een magische afstand en zijn het altijd prachtige evenementen met mooie mensen. De beleving is het belangrijkst en natuurlijk is het een leuke manier om fit te blijven. Er zijn ook meerdere sprinters naar de lange afstand overgestapt. Het mooie van hardlopen is ook dat je het altijd kan doen. Als ik wil schaatsen heb ik ijs nodig, als ik wil fietsen moet ik mijn fiets bij me hebben. Met hardlopen ben je onafhankelijk. Ik heb altijd mijn spullen achterin de auto liggen en ik kan gaan wanneer ik wil. Het kan altijd en overal. Daarnaast heb ik altijd een doel nodig. Bewust en onbewust maak ik mijn lichaam er dan weer klaar voor. Dit wordt mijn 16de marathon. Mijn snelste is volgens mij  2 uur 51. Dus het zou mooi zijn als ik rond de 3 uur binnen ben. Maar beleving is het belangrijkst.”

Beleving is het belangrijkst!

Je hebt momenteel veel verschillende functies waar je je tegelijk mee bezig houdt. Je bent onder andere ambassadeur van een aantal goede doelen, verslaggever, inspirerend spreker en columnist. Hoe combineer je dit allemaal met elkaar?

“Dat leer je. Je blijft continu leren. Ik kan het één gebruiken bij het ander. Wat ik leer als ambassadeur kan ik weer meenemen in mijn presentaties en als ondernemer. Als spreker blijf ik ook iedere keer bijleren. Wanneer ik ergens kom, spreek ik weer nieuwe mensen die me nieuwe inzichten en indrukken geven. Ik kan niet met één ding bezig zijn zoals vroeger met het schaatsen, dat je met een tunnelvisie op één doel afgaat. Daarin is balans heel belangrijk. Ik ben nooit uitgeleerd.”

Erben Wennemars tijdens presentatie

Wat is je grootste leermoment uit jouw topsportcarrière?

“Dat je nooit klaar bent met leren. En het gaat niet om de resultaten maar om de bedoeling erachter. Om de manier hoe je dingen doet en waarom je dingen doet. Uiteindelijk gaat het allemaal om beleving.”

Wil je naar aanleiding van dit stuk meer weten over Erben Wennemars en wat hij voor jouw event kan betekenen? Kijk snel op www.sportsspeakers.nl/spreker/erben-wennemars/!

Volg zijn sportieve avonturen.

Sprekers in dit artikel