Dakar Rally Saudi-Arabië 2020

5 januari is het weer zover: de 42ste editie van de jaarlijkse Dakar Rally. Voor het eerst vindt de race plaats in de woestijn van het Midden-Oosten. Sinds 2009 werd de Rally in Zuid-Amerika gehouden, vorig jaar was dit nog in Peru. Een nieuw land betekent nieuwe routes, een ander klimaat en nieuwe regels. Lees in deze blog de ins en outs van de Dakar Rally in 2020.

Deelnemers

Met 541 deelnemers en 334 voertuigen heeft de Dakar Rally al meer deelnemers dan de afgelopen editie. Nederland heeft in totaal 53 coureurs, monteurs en navigators in de Rally met 26 voertuigen. Waaronder Tim– en Tom Coronel, voor het eerst rijden zij de race samen in hun Buggy. Daarnaast wordt Nederland vertegenwoordigt door motorrijdster Mirjam Pol. Richard de Groot, lid van het Dakar Fireteam, neemt ook deel aan de race met zijn Renault truck.

Route

Sinds 2009 werd de Dakar Rally in Zuid-Amerika gereden, in landen als Argentinië, Chili, Bolivia en Peru. 5 januari start de rally in Jeddah. Van 5 januari tot en met 17 januari leggen de coureurs een afstand van 7.856 km af (75% zandvlaktes) en finishen in Al Qiddiyah. Saudi-Arabië, een ander land en een ander klimaat dan de coureurs gewend zijn. In Zuid-Amerika was er wel eens sprake van hittegolven van 40℃. In Saudi-Arabië is het in januari winter en is hier geen sprake van. De pieken zullen daarentegen de 30℃ komen en in de avonden daalt deze temperatuur naar een koude 5℃. Naast dat de temperatuur ander is, zijn de dagen ook korter. Veel coureurs zullen hierdoor in de nacht rijden.

De route bestaat uit twaalf etappes. 11 januari wordt er na de zesde etappe een rustdag ingeroepen in Riyadh. De eerste zes etappes nemen de coureurs mee door snelle routes, bergpassen, ravijnen, veel navigatie en van duinen is nog weinig sprake. In de tweede week en de volgende zes etappes rijden de coureurs in de Rub al-Jali woestijnvlakte van 600.000 km2. Veel open gebieden, continu off-track rijden in open gebieden en veel duinen. Navigeren is hierdoor lastiger dan in de eerste zes etappes.

Nieuw

David Castera, Dakar Rally-directeur, hoopt met de Dakar Rally 2020 de voordelen van de professionals ten opzichte van de amateurs te verminderen. Het roadbook wordt voor minstens vier etappes pas 15 minuten voor de race gegeven. Grote teams kunnen op deze manier niet verkenners uitsturen om het gebied voorafgaande van de etappe te checken. Dit maakt ook het navigeren moeilijker.

Voor de motoren en quads is de ‘Super Marathon’ dit jaar geïntroduceerd. Tussen twee etappes krijgen zij enkel 10 minuten om aan de voertuigen te sleutelen, zonder assistentie.

Ook nieuw in 2020 is de joker. Amateurteams die door problemen het einde van een etappe niet behalen, krijgen door middel van de één keer inzetbare joker de kans om te starten in de ‘Dakar Experience’. Ze liggen wel uit het algemene klassement maar kunnen op deze manier nog strijden voor etappewinst. Bij de toprijders is deze regel niet aanwezig om zo de strijd eerlijk mogelijk te houden.

De Rally wordt uitgezonden op RTL GP.

Sprekers in dit artikel