André Ooijer: ‘Doorzettingsvermogen wordt beloond met succes’

Voetbalcarrière

Tijdens zijn voetbalcarrière leek het er een aantal keer op dat André Ooijer klaar zou zijn op topsportniveau. Onder andere blessureleed en keuzes van buitenaf zorgden ervoor dat de voetballer niet in één rechte lijn op het door hem zo begeerde doel af ging: deelname aan een EK of WK bleef lange tijd buiten zicht. Maar tegenslagen overwon hij en zijn doel bereikte hij. In zijn laatste jaren als profvoetballer speelde André Ooijer met het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika en werd hij bovendien met Ajax nog tweemaal kampioen.

Jeugdopleiding Ajax

Het begon in Amsterdam, waar voetbaltalent André Ooijer de jeugdopleiding van Ajax gedeeltelijk doorliep. De grote doorbraak in het eerste elftal liet lang op zich wachten en de voetballer werd op huurbasis uitgeleend aan volksclub fc Volendam. Interesse uit Limburg volgde: Roda JC wilde Ooijer graag inlijven en bood hem een basisplaats in het eerste elftal. “Het was best een grote stap om naar Limburg te gaan. Ik was voor het eerst onder de hoede van mijn ouders weg. Toen kwam het internet en de telefonie net opzetten, Limburg leek de andere kant van de wereld.”

Eenmaal gesetteld in Limburg kreeg de voetbalcarrière van André Ooijer een boost. Waar hij met fc Volendam al de finale van de KNVB beker haalde, werd deze met Roda JC gewonnen. Ooijer bleek een multi-talent en was inzetbaar op verschillende posities binnen het veld. Dit bleef ook in Eindhoven niet onopgemerkt: PSV klopte aan de deur en bood hem een contract aan. “Deze overstap was qua druk en niveau een groot verschil. Bij Roda en Volendam werd ik beoordeeld op acht van de tien dingen die ik goed deed, bij PSV op twee van de tien ik niet goed deed. Dat is even wennen.”

Tegenslag

Hoewel de carrière van de voetballer op dat moment op rolletjes liep, werd hij al snel geconfronteerd met een aantal fikse tegenslagen. Naast het overlijden van beide ouders, kreeg André Ooijer te maken met een flinke portie blessureleed. Nadat hij in 2000 niet wordt opgeroepen voor de selectie die deelneemt aan het EK, slaat vier jaar later tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het volgende EK het noodlot toe. “Ik maakte de 2-0 maar viel daarna geblesseerd uit en moest geopereerd worden aan mijn knie. Het bleek een zware operatie waardoor ik opnieuw een EK miste, dat was echt een domper die mij tijd heeft gekost om te verwerken.”
Dit was de tijd waarin André tegen voetbalmagazine VI riep dat ‘zijn carrière niet compleet was’, ‘het EK een gebrek aan een buitenlands avontuur had moeten compenseren’ en zo’n groot toernooi ‘op mijn leeftijd niet zo makkelijk terug komt’. Het verloop dat nog op zijn profcarrière zou volgen, had de voetballer toen duidelijk nog niet voorspeld. “Natuurlijk kon ik dat op zo’n moment niet voorzien, tijd komt nooit meer terug.” Met zijn overstap naar de Blackburn Rovers vervulde Ooijer zijn droom van een buitenlands avontuur. Echter, in Engeland begon hij vanaf nul.

Verloop carrière

“Ik begon direct na het WK 2006 bij de Rovers en had een slecht begin: ik was niet fit genoeg maar speelde toch. Elke keer na een uur begonnen de pijntjes. Op zo’n moment wil je er niet uit maar kun je dat beter wel doen.” Net toen de voetballer begon te wennen aan de Engelse speelstijl en bovendien zijn fitheid hervond, was daar Bernardo Corradi. “Eindelijk haalde ik mijn niveau en toen brak ik mijn been, dat was een verschrikkelijk moment.” Op de vraag of Ooijer heeft getwijfeld zijn topsportcarrière op dit moment te beëindigen, antwoord hij resoluut: “Opgeven doe ik niet dus heb ik me terug geknokt. Na vol gas revalideren kwam ik nog sterker terug ook!”

Dat de carrière van André Ooijer nog niet uitgespeeld was werd snel duidelijk. Hij keerde terug bij PSV en werkte bewust toe naar de ultieme afsluiter van zijn tijd als profvoetballer: deelname aan het WK in Zuid-Afrika. Ook dit seizoen herwon de voetballer pas laat het vertrouwen. “Toen ik in 2009 terugkeerde bij PSV speelde ik het slechtste seizoen uit mijn carrière. Ik keek Studio Sport en dacht soms echt: ‘man, man, wat doe je allemaal?’ Aan het einde van het seizoen herstelde ik me, maar PSV verlengde mijn contract niet. Dit ging op een vervelende manier en vervolgens was heel Nederland ervan overtuigd dat ik überhaupt niet mee moest met Oranje.”

Geloven

Daar sta je dan, zo dichtbij een glansrijke afronding van je carrière, maar toch zo ver weg. “Ik ben erin blijven geloven en heb keihard gewerkt om alsnog met het Nederlands elftal mee te mogen.” Met succes! Tijdens het WK in 2010 speelde André Ooijer de kwartfinale tegen het gastland. “Dat is zeker een hoogtepunt uit mijn carrière.” Echter, bleek dit nog niet de afronding. De voetballer eindigde waar hij ooit als jong talent de jeugdopleiding binnen stroomde. Met Ajax werd hij in zijn laatste jaren als profvoetballer nog tweemaal kampioen.

“De keuze om vanuit PSV naar Ajax over te stappen was uiteraard geen makkelijke. PSV stuurde me weg en ik vertrok voor de tweede keer via de achterdeur. Ik heb nooit afscheid kunnen nemen van de supporters. Natuurlijk doet dat pijn, maar als Amsterdamse jongen was ik ontzettend trots om uiteindelijk toch nog te debuteren in Ajax 1. Ik deed dat met nummer 13, het lievelingsnummer van mijn vader. En dat terwijl ik me eigenlijk had voorgenomen na het WK in 2010 te stoppen.”

André Ooijer stopte na twee succesvolle jaren bij Ajax als prof, maar bleef werkzaam in de voetballerij. Hij is op dit moment individuele trainer binnen de jeugdopleiding van PSV. Daarnaast is hij parttime trainer van de verdedigers van de eerste selectie.

Koppeling bedrijfsleven

Daarnaast biedt een beëindigde topsportcarrière ruimte voor het beoefenen van een andere tak van sport: André is inzetbaar voor presentaties in het bedrijfsleven. “Afhankelijk van het thema van de bijeenkomst heb ik veel anekdotes en mooie verhalen uit de kleedkamer. Verder zijn er veel parallellen te trekken tussen mijn voetballeven en het bedrijfsleven. Ik spreek bijvoorbeeld graag over toernooien als het EK en WK, de weg hiernaartoe is een interessant en mooi proces.”

Wil je voormalig profvoetballer André Ooijer inzetten als spreker? Bekijk dan hier zijn profiel

Sprekers in dit artikel