Björn Kuipers – Terugblik WK

Team Kuipers is alweer in volle voorbereiding op het aankomende voetbalseizoen. Wij spraken Björn over zijn ervaringen op het afgelopen WK in Rusland. Benieuwd naar zijn ervaringen, leermomenten en toekomstplannen? Lees hieronder het uitgebreide interview met Björn!

Wat was je mooiste moment het afgelopen WK?

Björn Kuipers: Dit is me al vaker gevraagd, ik heb eigenlijk geen specifiek hoogtepunt gehad, het hele WK was een hoogtepunt. We vertrokken op 3 juni naar Rusland en het WK ging van start op 14 juni. We kregen gelijk de tweede wedstrijd toegewezen, dit was een erg mooi moment na alle weken van voorbereiding. Daarna volgde de wedstrijd Brazilië – Costa Rica, Spanje – Rusland en de kwartfinale Zweden – Engeland. Het was een aaneenschakeling van allerlei hoogtepunten, inclusief trips naar Sint Petersburg en Jamara, de organisatie en de wedstrijden zelf natuurlijk.

Wat was je grootste leermoment?

Voor mij en voor mijn team zijn we er achter gekomen dat we als Nederlanders best wel direct zijn. Als er fouten worden gemaakt hebben we een duidelijke mening. Het was fijn dat we hebben gemerkt dat de FIFA ons steunt en dat ze proberen ten alle tijden de scheidsrechters te ondersteunen met de keuzes die ze maken, we zijn een grote familie.  Bij een cruciaal moment zoals bij een penalty kijkt de FIFA ook of de scheids in de juiste positie staat en of de scheids er alles aan heeft gedaan etc. Soms is het goed om minder kritisch te zijn en niet direct te oordelen, dat heb ik hier van geleerd.

Wat vond je het moeilijkste moment?

Het moeilijkste moment was in de wedstrijd Rusland en Spanje in de verlenging na 114 minuten voetbal, nog maar 6 minuten tot het einde van de wedstrijd. De vrije bal van Spanje komt voor de goal en zowel Piké als Ramos gaan naar de grond in het strafschop gebied en claimen een penalty. Danny Makkelie gaat in de tussentijd aan het werk achter de camera’s en ik merk dat het lang duurt. Hij zegt: “Björn, Danny hier, er word wel wat vastgehouden.. Ik zeg: alleen maar 100%, alleen maar 100%! We gaan gewoon door! In dit moment maakte ik de beslissing voor Danny dat we niet naar de camera gaan maar doorgaan met de wedstrijd. Spanje verloor vervolgens de wedstrijd tijdens de penalty’s, dat vond ik het moeilijkste moment.

Heb je nieuwe inspiratie opgedaan voor je presentaties?

Ik heb zeker veel inspiratie opgedaan, de VAR speelt hierin een grote rol. Dit gaat ook terug komen in mijn presentaties. Het zal meer gaan over samenwerken en geholpen worden door een ander bij cruciale momenten, snelheid van beslissen, onder hoge spanning presteren en beslissingen en verantwoordelijkheid nemen onder hoge druk.

Hoe zie jij de toekomst met VAR?

De VAR is niet meer weg te denken uit het voetbal. Met name omdat het zo succesvol was op het WK ben ik ervan overtuigd dat vele landen zullen volgen en dat de VAR niet meer weg te denken is uit het voetbal. Er zullen altijd discussies blijven omdat veel spelregels anders te interpreteren zijn zoals bijvoorbeeld bij een hands bal. De VAR is er om de 100% fouten er uit te halen en om de scheidsrechter de mogelijkheid te geven om de beslissing om te draaien. Het moet een onderdeel van de sport worden, ik ben er van overtuigd dat het in 2022 in Qatar de normaalste zaak van de wereld is.

Wat zijn je plannen en ambities voor de komende jaren?

Goede vraag, hier kan ik je niet helemaal antwoord op geven. Ik ga in ieder geval door met fluiten zowel nationaal als internationaal, champions league en europa league, ik wil niet aftakelen.
Daarna ga ik ongetwijfeld een rol vervullen in de internationale voetbalwereld. Misschien wil ik eerst nog een jaar ergens anders fluiten, de hele wereld roept om ervaren scheidsrechters. (bv. China, Saoedi Arabië, Qatar en Egypte)
Ongetwijfeld zal Kuipers nog doorgaan voor een aantal jaren, en zijn carrière voortzetten. Daarna zullen we hem waarschijnlijk terugvinden als coach, commissielid bij UEFA of FIFA.

Hoe combineer je je supermarkt met het fluiten op zo’n hoog niveau?

Eigenlijk is het heel simpel. Ik heb op de maandag avond toen ik terugkwam een tuinfeest met 60 personen waar ook mijn leidinggevenden aanwezig waren en zij zeiden: qua werkzaamheden hebben we je eigenlijk niet eens gemist! Dit komt omdat ik mensen veel verantwoordelijkheden geef en ook het gevoel geef dat ze verantwoordelijk zijn. Mijn vrouw Marlies is ook een hele belangrijke factor. Het team is inmiddels zo zelfsturend dat het inmiddels van een leien dakje gaat.  Je wordt sterker als team als je niet alleen de leiding neemt maar ook de leiding uit handen geeft en mensen beslissingen laat  nemen op een hoger niveau.

Hoe lang wil je nog doorgaan met fluiten?

Maximaal een jaar of twee.

Wat is je grootste motivatie?

Mijn gezin. Mijn gezin is alles wat ik het meest lief hebt, we hebben een bepaalde drive. Deze heb ik vanuit thuis mee gekregen, dit is om hard te werken. Dit in combinatie met hetgeen leuk vinden wat je doet. Ik hoef mezelf hierdoor niet te motiveren omdat ik alles leuk vind waar ik mee bezig ben. Bij alles wat we doen gaat er ook veel ten koste van het gezin. De tijdsfactor is hierin relatief en alles wat we hebben gedaan in het verleden geeft ons nu de kans om leuke dingen te doen. Het motiveren gaat vanzelf bij mij, dit is intrinsiek en anderen supporten mij hier enorm in.

Hoe vaak train je en wat doe je voor trainingen?

Tijdens het WK trainden we elke dag, iedere ochtend van 09.30-11.30 uur. Dit waren voornamelijk practical sessions, dit zijn echte praktijkgevallen waarbij spelers werden ingehuurd door FIFA. Zij spelen een spel en wij geven leiding. Hierin kwamen allerlei verschillende situaties naar voren zoals vasthouden, duwen, trekken, een keeper die te vroeg uit goal komt bij een penalty en ook spelers die met elkaar in de clinch komen.
Thuis doe ik meer strength trainingen, kracht en interval. Ik doe nooit een duurloop of iets dergelijks. Een scheidsrechter loopt 10 kilometer in een wedstrijd en ook achterwaarts en zijwaarts. Daarom doe ik veel intervaltrainingen: 3 sprintjes achter elkaar, 5 minuten rennen en dan rust. Wij hoeven geen zware krachtinspanningen te leveren of duels aan gaan zoals spelers wel doen.

Let je op je eten?

Ja tuurlijk, dat moet wel, ik kan niet eten wat los en vast zit. Tuurlijk zondig ik ook wel eens, bijvoorbeeld af en toe een pizza. Maar dan let ik de volgende dag wel op mijn eten, het gaat erom dat je een balans vind. De ene dag een beetje te veel en de andere dag een beetje minder. Op vakantie eet ik heel graag hele vissen zoals dorade van de grill. Op een toernooi eet ik vaak snel en niet te uitgebreid, het liefst in een buffetvorm zodat ik kan kiezen wat ik wil.

Zijn je vrouw en kinderen trots op je? Hoe kijken zij naar jou prestaties in Rusland? Kijken ze iedere wedstrijd?

Ze kijken iedere wedstrijd, mijn vrouw is wel echt gespannen. De kinderen zijn iets minder gespannen en vinden de opkomst het mooist! Marlies vond het meest vervelden moment van het WK dat ik naar het scherm werd gestuurd, het moment met Neymar. De hele voetbalwereld sprak later vol lof dus dat maakte het weer goed! Mijn familie kijkt met spanning mee, zetten de klok en maken de agenda ervoor vrij.

Houd je je bezig met de supermarkt tijdens het WK?

Ik laat het nooit helemaal los, ik ben 365 dagen per jaar bezig met onze business, op vakantie en ook op een WK. Hoe beter het is georganiseerd hoe meer ik het los kan laten. Ik ben altijd bezig met ons bedrijf en met het welzijn van de werknemers. Met name de mensen spreken een grote rol in ons bedrijf. Als ik een wedstrijd moet fluiten kan ik het los laten maar ik ben graag op de hoogte wat er speelt. Omzet, urenbezetting etc. Ik weet iedere dag wat er speelt en wacht altijd op een appje waarin staat hoe het die dag is gegaan. Ik ben graag betrokken, dit komt allemaal omdat we het leuk vinden wat we doen!

Wat vind je het leukste aan scheidsrechter zijn?

Dat ik betrokken blijf bij voetbal op het hoogste niveau. Dit is toch anders dan wedstrijden leiden op een bijveld bij kleine clubs. Ik ben hier ook mee begonnen op mijn 16e omdat ik deed wat ik leuk vond! Ik heb nooit de gedachte gehad dat ik dit niveau zou bereiken. Ik vind het heel fijn om een wedstrijd tot een goed einde te brengen en het gevoel te krijgen dat je leiding mag en kunt geven, dat volwassen mannen en kinderen op een veld luisteren naar een fluitje. Hoe beter je geaccepteerd word, hoe makkelijker het gaat. Als je kijkt naar het top niveau, in grote stadions fluiten waar 100 miljoen mensen naar kijken op tv en het teamgevoel na zo’n wedstrijd. Dat gevoel is goed en het glas bier daarna smaakt heerlijk als de wedstrijd tot een goed einde is gebracht!

Blijf je nu doortrainen of ga je nog genieten van een vakantie?

Ik blijf wel doortrainen, ik heb 1 augustus weer een fysieke test. Deze moet ik halen anders mag ik de Champions League niet in. Daarna ga ik op vakantie tot en met 22 augustus. Ik blijf dan ook zeker doortrainen maar wel minder actief dan nu.

Wat wil jij aan de mensen meegeven bij je presentaties?

Dat je het altijd samen moet doen en dat je alleen een jan lul bent. Als individu kun je niks maken of breken. Alles wat achter mijn naam staat, heb ik te danken aan anderen en uiteraard draait het ook om durf, lef, moed en vertrouwen. Vertrouwen speelt een hele belangrijke rol in succesvol zijn.

Welke onderwerpen / thema’s komen vooral aan bod in je presentaties?

Samenwerken, beslissingen nemen, onder hoge spanning presteren, leiding geven, ondernemen en vertrouwen.

Meer nieuws?
Vorige week bespraken wij in onze blog waarom een spreker uit de voetbalwereld van meerwaarde kan zijn voor jouw event. Lees meer over Björn.

Sprekers in dit artikel