Björn Kuipers: ‘Nothing as strong as teamspirit’

Bjorn Kuipers groeide in de afgelopen tien jaar van supermarkteigenaar in het Twentse Oldenzaal uit tot bekende Nederlander en beschrijft hoe belangrijk teamspirit voor hem is. Björn Kuipers is niet bekend als zanger, acteur of publicist: hij wordt geroemd als de beste scheidsrechter van Nederlandse bodem.

Tijdens het WK voetbal van 2014 zat Nederland aan de buis gekluisterd. Naast de uitstekende prestaties van de Oranje Leeuwen was daar onze Nederlandse trots Björn Kuipers. Als scheidsrechter leidde hij twee wedstrijden in de groepsfase en de achtste finale. Zijn team had bovendien grote kans de finale te mogen fluiten. Maar waar Nederland juichte, hield Björn een nare nasmaak over aan de goede prestaties van het Nederlands elftal: ‘zijn’ finaleplaats werd hem ontnomen. Björn: “Of ik daar een traan om gelaten heb? Jazeker. Je werkt er zo lang naartoe, dat had ons moment moeten worden. Ik baal er verschrikkelijk van maar zit er wel zo in: je moet niet alleen kijken naar wat je niet krijgt, maar vooral naar wat je wel hebt gekregen.”

Want dat hij als scheidsrechter ooit wedstrijden op een Wereldkampioenschap zou gaan fluiten, had Kuipers nooit durven dromen. Had hij, toen het fluiten een van zijn talenten bleek, de ambitie hogerop te komen in het scheidsrechtersvak? “Nooit. Het was echt een complete verrassing dat ik doorstroomde naar de top. Ik heb het ervaren als enorme eyeopener, ik had van tevoren nooit gedacht dat ik dit kon.” Als ondernemer richtte Kuipers zich in eerste instantie op de supermarkt en kapperszaak in Oldenzaal, die hij samen met zijn vrouw runt. Nog steeds beweert hij: “Als je me nu zou vragen te kiezen tussen mijn supermarkt en het fluiten, dan hang ik mijn fluit direct aan de wilgen en kies ik voor de supermarkt.”

Toch leerde Kuipers op het voetbalveld belangrijke lessen die hij kon gebruiken in het ondernemerschap. Neem bijvoorbeeld het alom bekende bijt-incident waarin Ajax-spits Louis Suarez een hap nam uit de schouder van zijn tegenstander, PSV-er Otman Bakkal. “Ik stond er verkeerd voor en zag het niet. Bovendien: wie bedenkt dat een voetballer zich als eenBj kannibaal gedraagt en zijn tegenstander bijt? Toen ik de beelden terug zag was ik flabbergasted. Ik heb hiervan geleerd: “expect the unexpected.”

Een ander voorbeeld is de beladen bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht, die in een kolkende Kuip werd gewonnen door de Rotterdammers. Utrecht verdediger Leeuwin werd bestraft, echter was de reactie van Björn op dat moment te scherp. “Het is als scheidsrechter niet leuk om toe te geven dat je anders had kunnen reageren, zeker niet in zo’n belangrijke wedstrijd. Het kwam door de emotie op dat moment, in het heetst van de strijd. Ik heb wel geleerd dat als het mis gaat, je jezelf het beste kwetsbaar kunt opstellen. Ik ben op Leeuwin afgestapt en heb mijn excuses aangeboden voor de te scherpe opmerking. Spelers waarderen eerlijkheid.”

Zijn dit soort fouten te voorkomen? “We zijn lerende. Ik denk dat de videoscheidsrechter een belangrijke en positieve ontwikkeling is. Je neemt dit soort beslissingen niet alleen. Nothing is as strong as teamspirit. Gelukkig werken wij als team al heel lang en goed samen, de vertrouwensband is ongekend sterk. Bedenk wel: beslissingen moeten binnen een enkele seconde worden gemaakt. Hoewel je ze zoveel mogelijk probeert te beperken zijn fouten hierin menselijk.” Het team kwam jaren geleden tot stand door selectie van Kuipers zelf: “Ik heb een beoordeling gemaakt op basis van karakter en kunnen. Ik wil geen pleasers in mijn team.”

De scheidsrechter benadrukt nogmaals het belang van teamplayers om tot een groter collectief succes te komen. “Neem Real Madrid verdediger Ramos. Ik heb een aantal keer tegenover hem gestaan en weet dat hij een oproerkraaier is. Een vervelende speler voor een scheidsrechter, maar van groot belang voor zijn team. Hij is een winnaar die zijn actie maakt ten koste van een gele kaart, omdat het op dat moment in het belang van het team is.” In de gedachte van de teamspirit geeft Björn nog een belangrijke tip mee: “Dat van Ramos weet ik omdat ik in de voorbereiding op een wedstrijd de maniertjes van alle spelers leer kennen. Dat is van groot belang, ook als ondernemer. Leer uw mensen kennen.”

Ben je benieuwd geworden naar het volledige verhaal van scheidsrechter Björn Kuipers? Ondersteund door audiofragmenten die tijdens wedstrijden zijn opgenomen, laat Björn je kennis maken met zijn vak. Niet alleen het scheidsrechtersvak komt aan bod; als eigenaar van een supermarkt en kapperszaak kan Björn als geen ander sparren over de uitdagingen die het ondernemerschap met zich meeneemt. Presentaties van Kuipers zijn to-the-point, motiverend en interactief. Je boekt Björn Kuipers en andere sprekers via SportsSpeakers!

Sprekers in dit artikel