Annemieke Bes: van de Spelen naar de Volvo Ocean Race

SportsSpeaker Annemieke Bes vertelt in het kort over haar zeilcarrière waar de hoogtepunten van de Olympische Spelen en de Volvo Ocean Race in terug komen.

Annemieke Bes is zeilster. Ze kwam op de Olympische Spelen uit in de Yngling-klasse en veroverde het zilver. In 2018 heeft zij deelgenomen aan de Volvo Ocean Race.

Annemieke Bes is lid van zeilvereniging VW De Twee Provinciën in Haren en begon op 12-jarige leeftijd met de zeilsport. Ook is ze eigenaar van 2 Be Sportive.  SportsSpeakers stelde haar een aantal vragen over haar zeilcarrière.

Hoe oud was je toen je begon met zeilen en wanneer kwam je er achter dat je écht goed was?

Ik was 12 jaar wanneer ik begon. Toen ik 17 was werd Ik geselecteerd voor een jeugd toptraining.  Van elke jeugdklasse mochten de eerste 3 naar die training. Daar kregen we een week training en kwamen er ook toenmalige olympische zeilers vertellen over de olympische spelen. Toen was ik zo geïnspireerd, dat ik er vanaf toen alles aan gedaan heb om mijn droom te verwezenlijken.

Wat is het mooiste moment van de drie keer dat je aan de Olympische Spelen hebt meegedaan?

Het winnen van de zilveren medaille in 2008!

17-08-2008 ZEILEN:OLYMPISCHE SPELEN 2008:BEIJING 
Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen winnen zilver
Foto: CSPA

Hoe kwam het dat je na het Olympische zeilen zo verliefd werd op het offshore zeilen?

Ik kreeg een kans om een selectie te doen voor een toenmalig dames team. Team SCA. Ik was uiteindelijk de laatste afvaller. Dat was wel even teleurstellend. Maar het was ook een mooie kickstart in het offshore zeilen.

Je hebt dit jaar deelgenomen aan de Volvo Ocean Race, hoe lang heb je je voorbereid om hier aan mee te kunnen doen en op welke manier(en)?

Het is belangrijk om fit te zijn, dat je de boot goed kent en bent ingespeeld op het team. Mentaal heb ik mij niet specifiek voorbereid. Ik heb wel geprobeerd te visualiseren hoe ik met verschillende situaties om zou gaan.

Hoe veel spullen mocht je meenemen tijdens je reis en wat had je écht niet kunnen missen?

We mochten max 12 kilo meenemen. Wat ik echt niet kan missen is natuurlijk mijn zeilpak. En ik had een engeltje in mijn zak zitten, dat is een klein speldje die ik van mijn zus gekregen had in Auckland.

Kun je een paar voorbeelden noemen van de mooiste momenten die je tijdens de race hebt meegemaakt en deze omschrijven?

Het winnen van leg 4 naar onze thuishaven Hong Kong was super en vooral het proces er naar toe. We voelden zelf wel aan dat we steeds beter werden.

Wat heb je over jezelf geleerd tijdens de 8 maanden durende Race?

Ik weet nu dat ik zoiets aankan. Ik weet nu hoe mijn lichaam reageert op zo’n race qua vermoeidheid.

Hoe ging jijzelf en hoe ging het team om met het ongeluk en verlies van Fisher?

Het is zo’n onwerkelijke gebeurtenis dat het veel impact heeft gehad en nog steeds heel veel heeft. Je ziet dat iedereen in het team er anders mee omgaat en daar kreeg iedereen ook de ruimte voor.

Je probeert te doen wat je moet doen, alles weer op te pakken en voor je gevoel zo goed mogelijk om te gaan met de situatie.

Bekijk een uitgebreid interview over het verlies.

Wat maakt de Volvo Ocean Race voor jou tot een ultieme levenservaring?

Het is zo’n ongelofelijk extreme race geweest voor mij. Er zijn zulke mooie hoogtepunten en zulke extreme dieptepunten dat het niet anders kan dan dat het mij heeft beïnvloedt. Ik zou zeker weten nog een keer meedoen aan de Race!

Leg 11, from Gothenburg to The Hague, day 3 on board Sun Hung Kai/Scallywag. Annemeike Bes bracing for a big wave. 23 June, 2018.

Sprekers in dit artikel