De Volvo Ocean Race is één van de zwaarste zeilraces ter wereld. De race is opgebouwd uit etappes over de hele wereld en duurt zo’n acht tot negen maanden. Team Brunel weet dat samenwerken als team is één van de belangrijkste onderdelen tijdens deze race. Daarom maakt team Brunel als enige gebruik van een teamcoach: Anje-Marijcke van Boxtel. Anje-Marijcke zorgt voor het ‘cement’ tussen de individuele zeilers door bij elke stop aan boord te gaan om met het hele team te praten over de leiderschapsprocessen, groepsdynamiek, teamprestaties en sponsorverwachtingen. Het doel? Als team beter presteren. In dit artikel vertelt Anje-Marijcke over de succesfactoren van een goed team en over haar rol als teamcoach.
”Wat in de race met alle teams gebeurt is geweldig interessant. Team Brunel is een mix van jong en oud, van ervaren en groen, maar ook van allerlei verschillende ego’s. Bouwe Bekking is als schipper voortdurend bezig hier een geolied team van te maken. Van buitenaf zie ik allerlei processen en probeer ik ze te benoemen. Zodat bijvoorbeeld de jongeren zien dat ze niet alleen op de bootsnelheid gefixeerd moeten zijn,” aldus teamcoach Van Boxtel.
“Bouwe moet ze leren te focussen op alle verschillende teamonderdelen die kunnen leiden tot betere snelheid. Als je alleen aan de snelheid denkt, mis je wat echt belangrijk is. Dat is de link die er tussen het zeilen en het ‘gewone’ leven is. Als je in het bedrijfsleven alleen met de verkoopcijfers bezig bent, mis je de belangrijke zaken die tot betere verkoop leiden.”
“Maar er zijn meer overeenkomsten. Het is vanuit de maatschappij bekend dat mixed teams beter presteren dan teams waarin maar één sekse vertegenwoordigd is. In het zeilen wordt dat nu met horten en stoten ontdekt. Maar met twee vrouwen in het team verandert ook de groepsdynamiek. Mannen en vrouwen kunnen nu eenmaal andere manieren hebben om hun positie te bepalen in een team. Waar mannen graag meningen poneren en zich stevig opstellen, hebben vrouwen vaker de neiging op inhoud met argumenten te komen. Daar kunnen irritaties ontstaan. Het is mijn taak om het te signaleren, te benoemen en de situaties te ‘ondertitelen’, zodat iedereen begrijpt wat er gebeurt en hoe die verschillende benaderingen in je voordeel kunnen werken.”
“Bouwe is de eerste die op een zakelijke manier de vrouwen in het team heeft geselecteerd. Hij geeft ze de plek die ze verdienen en het is aan ieder in het team om de samenwerking vorm te geven. Ook als de omstandigheden slecht worden, kou, vermoeidheid, gebrek aan slaap, frustratie door verkeerde beslissingen, dan moeten alle processen blijven kloppen. Daar werk ik elke stopover met het team aan.”
“Ook tijdens het zeilen is het een continu proces om alle situaties te evalueren en te optimaliseren. Bouwe leert nog meer met zijn bemanning te praten, alle lijnen open te houden en aan de knoppen te blijven draaien. Alleen dan kun je het beste uit jezelf en je team halen. Want je moet het samen doen. Als het team werkelijk met elkaar praat en samenwerkt, als ze blijven groeien, ook tijdens de race, is mijn missie geslaagd.”