Vijf tips voor effectief leiding geven

Effectief leiding geven… Hoe haal je het beste uit jezelf én ook uit anderen? Vijf tips uit de sportwereld!

Effectief leiding geven… Hoe haal je het beste uit jezelf én ook uit anderen?

Vijf tips uit de sportwereld!

Foto: Anje-Marijcke van Boxtel al teamcoach voor Team Brunel bij de Volvo Ocean Race.

1. Je ziet het totaalplaatje

Wat is het heldere doel dat jouw team in beweging brengt? Met goede leiding zorg je dat je in staat bent het totaalplaatje te zien en dit constant aan je teamleden te communiceren, zoals tijdens feedbackmomenten en bijeenkomsten. Hierdoor weet het hele team hoe belangrijk hun werk is! Iedere leider wilt het beste uit zichzelf, uit het team en uit de organisatie halen. Als organisatiepsycholoog en internationaal businesscoach is dit waar Anje-Marijcke van Boxtel op coacht.

2. Je hebt oog voor ieder teamlid

Het zijn verschillende dingen die mensen drijven: complimenten, afwisseling in werk, nieuwe uitdaging of loonsverhoging. Het verschilt per persoon wat er voor zorgt dat je gemotiveerd raakt. Door de juiste vragen te stellen kom je hier achter! ‘Mensen weten precies wat er nodig is om doelstellingen te realiseren. Maak gebruik van die kennis en coördineer die meningen. Draagvlak en betrokkenheid zijn de basis van succes in organisaties’ – Hans van Breukelen

3. Je kunt écht luisteren

Leiders kunnen echt luisteren. Zonder verdere bedoelingen van het verhaal te horen. Mensen hebben het door als je echt naar ze luistert, en dat levert je veel op om de legitimiteit van leiderschap te verkrijgen. Luisteren naar je team is vooral belangrijk als er veel druk op ligt, zoals bij het fluiten van een voetbalwedstrijd. Om gegronde beslissingen te maken, luistert scheidsrechter Björn Kuipers naar het team achter de schermen.  Ook voor voormalig bondscoach Bert van Marwijk is luisteren een belangrijk aspect om de groepsprocessen te optimaliseren.

01-12-2012 VOETBAL: EREDIVISIE: AJAX – PSV: AMSTERDAM
Scheidsrechter Bjorn Kuipers
Foto: Sander Chamid
4. Je kunt leiden in alle richtingen

Leiding geven doe je niet alleen ‘naar beneden’, maar iedereen kan leiding geven. Naar beneden, maar ook naar boven en opzij. Het is misschien vreemd om naar boven leiding te geven, maar dit zorgt wel voor draagvlak. Informeel coachen van mensen die boven je staan, net als het omgaan met verschillend gedrag, hoort allemaal onder leiderschap. Als je directrice van het ABN AMRO World Wheelchair Tournament en chef de mission van de Paralympiërs bent, moet je met veel mensen kunnen schakelen. Esther Vergeer haar topsport verleden helpt haar in haar dagelijkse leiderschap.

5. Je staat open voor verandering

Kom uit je comfortzone! Afwijken van bekende wegen vraagt moed en doorzettingsvermogen, maar is nodig om de beste resultaten te bereiken. Verandering leidt soms tot onzekerheid en verwarring, maar daar waar verandering is, is groei. Marc Lammers is hét voorbeeld van een moderne coach. Met innovatieve oplossingen en een nieuwe manier van leidinggeven wist hij zijn team te prikkelen en te verbeteren. Met uiteindelijk als resultaat Olympisch Goud in Bejing 2008 met de Nederlandse hockeydames.

07-07-2007 HOCKEY : TRAINING NEDERLANDS DAMES ELFTAL : ROTTERDAM
Marc Lammers en Minke Booij.
Foto : Ben Haeck

De definitie van een goede leider ligt aan de situatie. Leiderschap is voor iedereen en iedere situatie anders. Atleten, psychologen en ondernemers hebben daar allemaal hun eigen ervaringen in.

Sprekers in dit artikel